Home > Noi STANDARDE ISO > Viitorul standard ISO 14046 – Amprenta asupra apei

Stop risipei de apa – urmarirea amprentei asupra apei

Apa este o resursa naturala esentiala, vitala pentru sustinerea viatii. Cresterea continua a cererii de apa, raritatea si degradarea continua a calitatii ei impun necesitatea unei dezbateri globale legate de utilizarea si gestiunea acestei resurse.

Pentru a imbunatati calitatea apei la nivel local, regional si global trebuie mai intai sa intelegem factorii care au impact asupra acestui parametru si metodele de evaluare acceptate la nivel international. Se poate astfel identifica si raporta amprenta asupra apei.

Pentru a aborda aceste provocari, ISO a creat grupul de lucru WG 8 –Amprenta asupra apei, in cadrul comitetului tehnic ISO/TC 207 – Managementul mediului, subcomitetul SC5 – Evaluarea ciclului de viata. Grupul de lucru dezvolta standardul ISO 14046 – Managementul mediului – Amprenta asupra apei – Principii, cerinte si indrumari, asteptandu-se ca acesta sa fie publicat la mijlocul anului 2014.

Standardul ISO 14046 va cuprinde principii, cerinte si indrumari legate de evaluarea amprentei asupra apei cauzate de produse, procese si organizatii. Evaluarea se va face tanand cont de ciclul de viata. Standardul poate fi folosit pentru a derula si raporta o evaluare a amprentei asupra apei.

Cine sunt beneficiarii standardului ISO 14046 ?

Printre beneficiarii standardului ISO 14046 se numara organizatiile, guvernele si alte organisme implicate in activitatea de gestionare a resurselor de apa. Standardul va asigura transparenta, coerenta si credibilitatea activitatilor de evaluare a amprentei asupra apei si raportarea acesteia in cazul produselor, proceselor si organizatiilor.

In ce consta evaluarea amprentei asupra apei?

In concordanta cu specificatiile ISO 14046 evaluarea amprentei de apa:

• Se bazeaza pe evaluarea ciclului de viata
• Este modulara (astfel diversele stadii ale ciclului de viata a amprentei asupra apei pot fi sintetizate pentru a reprezenta amprenta generala asupra apei)
• Identifica impacturile potentiale ale diverselor tipuri de apa (menajera, industriala etc) asupra mediului
• Include caracteristici geografice si temporale relevante
• Identifica cantitatea de apa reziduala si modificarile legate de calitatea apei
• Utilizeaza cunostintele existente in materie de hidrologie

Care este rolul evaluarii amprentei asupra apei?

Evaluarea amprentei asupra apei poate ajuta in:

• Identificarea oportunitatilor de reducere a impactului potential asupra apei cauzat de produse aflate in diverse cicluri de viata cat si de diverse procese si organizatii
• Evaluarea magnitudinii impactului potential asupra mediului cauzat de apele reziduale
• Dezvoltarea unei strategii de management al riscului in ceea ce priveste resursele de apa
• Imbunatatirea eficientei utilizarii resurselor de apa si optimizarea managementului apei la nivel de produs, proces sau organizatie
• Informarea factorilor de decizie din economie, organizatii guvernamentale si nonguvernamentale cu privire la propriul potential impact asupra resurselor de apa (spre exemplu pentru planificarea strategica, determinarea gradului de prioritate, proiectarea si reproiectarea produselor si proceselor cat si pentru influentarea deciziilor cu privire la investitia de resurse)
• Oferirea de informatii stiintifice coerente si corecte legate de rezultatele cu privire la amprenta asupra apei

O simpla evaluare a amprentei de apa nu este suficienta pentru a descrie impactul general asupra mediului cauzat de produse, procese, servicii si organizatii, incluzand impactul asupra ecosistemelor, sanatatii umane si resurselor. Cu toate acestea o evaluare realizata in conformitate cu standardul ISO 14046 poate fi considerata o sursa de informatii de sine statatoare, corecta si obiectiva, limitata insa doar la impactul asupra resurselor de apa.

Evaluarea amprentei de apa poate fi, de asemenea, o componenta importanta a unei evaluari mai complexe a mediului. Rezultatele vor furniza o singura valoare sau pot contura un profil mai complex. In cadrul standardului ISO 14046 termenul de “amprenta asupra apei” este folosit doar in legatura cu rezultatul unei evaluari a impactului. (dupa un comunicat de presa ISO)

One thought on “Viitorul standard ISO 14046 – Amprenta asupra apei

Comments are closed.

› Viitorul standard ISO 14046 – Amprenta asupra apei