Home > Articole ISO > Degustati vinul precum expertii cu ISO 3591

Recolta de struguri a fost culeasa, vinul a fost imbuteliat si a venit timpul ca producatorii viticoli sa invite publicul in pivnite pentru a degusta rezultatul muncii lor.

Insa stiati ca degustarea vinului nu este facuta cu orice tip de pahar? Pentru a va ajuta sa va bucurati din plin de buchetul vinului sunt utilizate o serie de pahare speciale, care urmeaza specificatile continute de standardul ISO 3591:1977, Analiza senzoriala – Aparatura – Pahare pentru degustarea vinului.

Acest standard international defineste forma si dimensiunile unui anumit tip de pahar pentru a asigura ca deschiderea acestuia este mai mica decat corpul lui. Aceasta forma distincta ajuta la concentrarea buchetului (mirosului specific) si permite degajarea completa a elementelor senzoriale care caracterizeaza vinul.

In plus, un pahar de degustare a vinului standardizat trebuie sa fie realizat din sticla transparenta, necolorata, care permite degustatorului sa analizeze gradul de transparenta si claritatea vinului.

In concluzie, paharul standardizat va permite sa observati, mirositi si gustati vinul in mod optim. Vinul din paharul standardizat poate fi analizat pentru a evalua adancimea culorii, pentru a inspira parfumul in vederea asocierii gustului cu mirosul specific si poate fi tinut in gura pentru cateva secunde, suficient timp pentru a permite creierului sa interpreteze multitudinea de senzatii pe care le percepe.

Asadar cu acest pahar sunteti pregatiti sa savurati in compania prietenilor, cu moderatie, un pahar de vin, fie el tanar sau sampanizat.

ISO a creat o multitudine de standarde pentru analiza senzoriala, care ajuta profesionistii din intreaga lume sa defineasca textura, mirosul si gustul bauturilor si mancarii. Pentru mai multe detalii va invitam sa apofundati activitatea comitetului care realizeaza aceste standarde, ISO/TC 34/SC12. (sursa: ISO)

› Degustati vinul precum expertii cu ISO 3591