Home > Noi STANDARDE ISO > Certificare ISO 14639, Informatica medicala

Initiativa ISO de facilitare a informaticii medicale in cadrul tarilor in curs de dezvoltare

ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) va elabora un raport tehnic (TR) pentru a ajuta tarile emergente si in curs de dezvoltare sa puna in aplicare un sistem de sanatate informatic, solid si armonizat la nivel international.

Raportul va prezenta informatiile intr-un mod accesibil pentru a ghida si a facilita adoptarea de standarde internationale ISO relevante de catre tarile cu resurse si infrastructura limitata.

Documentul (ISO 14639) este produs in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cu scopul de a face mai accesibile standardele internationale de calitate in cadrul tarilor in curs de dezvoltare.

Proiectarea, implementarea si intretinerea unei infrastructuri nationale de e-sanatate poate fi o sarcina complexa, in special pentru tarile intrate de curand in sistem.

Resursele limitate si expertiza IT scazuta, impreuna cu accesul limitat la cele mai bune practici din domeniu, pot avea ca rezultat sisteme care nu sunt scalabile sau suficient de robuste pentru a satisface nevoile utilizatorilor pe termen lung.

Standardele internationale ISO pot ajuta prin furnizarea de specificatii armonizate la nivel mondial in vederea stabilirii cadrului arhitectural utilizat pentru proiectarea sistemelor de e-sanatate, prin punerea in aplicare a planului general si prin adoptarea de decizii referitoare la achiziti, dezvoltare si alte activitati conexe.

In incercarea de a descrie un cadru global, ISO / TR 14639 face apel la diverse standarde de informatica medicala, cum ar fi standardele ISO existente – Cadru de monitorizare a retelei de informatica medicala, Monitorizarea globala a fondurilor, Set de intrumente pentru evaluare.

Proiectatul raport tehnic ISO / TR 14639 va furniza orientari suplimentare pentru a ajuta la abordarea complexei sarcini de dezvoltare a infrastructurii IT, care sprijina si imbunatateste serviciile de sanatate, prin activitati de promovare, prevenire, monitorizare si evaluare.

“Majoritatii tarilor cu resurse sarace le lipsesc politicile nationale de e-sanatate”

spune Beatriz de Faria Leão, unul dintre conducatorii proiectului ISO / TR 14639, reprezentand Brazilia.

“In locul lor, o multitudine de sisteme verticale, intotdeauna adaptate la diverse boli precum SIDA sau malaria, co-exista fara nici un cadru comun. Acest lucru genereaza duplicari si suprapuneri in colectarea si raportarea datelor, atat la nivel national cat si international”,

a mai precizat aceasta.

ISO / TR 14639 va fi util pentru tarile care doresc sa armonizeze sistemele existente, precum si pentru cele care sunt abia la inceput in utilizarea de aplicatii informatice medicale.

“Este important ca tarile care fac primii pasi in informatica medicala sa puna in aplicare un sistem armonizat pentru a profita deplin de avantajele e-sanatatii si sa asigure realizarea interoperabilitatii si a obiectivelor pe termen lung”

recomanda Patrick Whitaker, director tehnic, OMS – Unitatea de informatica medicala. (www.iso.org)

Resurse asemanatoare: ISO 15189 pentru Laboratoare medicale

› Certificare ISO 14639, Informatica medicala