A aparut noul ISO 10377:2013, Siguranta produselor de consum – Linii orientative pentru furnizori
Un nou standard care ofera linii orientative pentru siguranta produselor de consum urmeaza sa aiba un efect pozitiv semnificativ pentru furnizori si consumatori. Standardul ISO 10377:2013, Siguranta produselor de consum – Linii orientative pentru furnizori, ofera furnizorilor (cum ar fi proiectantii sau comerciantii cu amanuntul) un ghid practic cu privire la modalitatea de a evalua si gestiona riscurile, pentru a distribui consumatorilor produse sigure.
Standardul ISO 10377 este destinat intreprinderilor mici si mijlocii precum si firmelor cu dimensiuni mai mari, oferind evaluari ale riscurilor si tehnici de gestionare pentru realizarea de produse destinate consumului mai sigure. In cadrul activitatii de cercetare au fost utilizate proiecte ale standardului in cadrul diverselor intalniri cu furnizorii, in vederea identificarii cerintelor esentiale si a evaluarii gradului de utilitate. Standardul este alcatuit din patru sectiuni principale, principii generale, siguranta in procesul de proiectare, in procesul de productie si in cel de distributie.
Siguranta produselor
Produsele sunt mai sigure atunci cand furnizorii au un cuvant de zis in cadrul procesului de fabricare/dezvoltare al acestora (pregatirea materilor prime, a componentelor sau a subansamblurilor, in cadrul procesului de proiectare, fabricare sau distributie). Crearea unui prototip si verificarea gradului de pregatire reduce probabilitatea aparitiei de produse defecte in cadrul activitatii de fabricare. Analiza riscurilor evidentiaza ulterior orice potential pericol, care urmeaza a fi semnalat utilizatorului final, care va fi instruit privind evitarea oricaror consecinte negative in urma utilizarii produsului.
Produsele mai sigure conduc si la reducerea pierderilor. Desi standardul ISO 10377 se axeaza in principal pe asigurarea sigurantei produselor, utilizarea acestuia are ca efect limitarea responsabilitatii furnizorului. In consecinta, pe langa cresterea sigurantei in utilizare se reduc si pierderile potentiale. Rezultatul consta in realizarea de produse care au un risc mai mic de a se defecta in timp. Asdar riscuri mai scazute pentru utilizator de a fi ranit sau prejudiciat in orice fel ca urmare a utilizarii unui produs.
Indiferent de structura sau modul lor de organizare, standardul ISO 10377 va afecta toti furnizorii, indiferent de rolul lor in cadrul lantului de aprovizionare si toate produsele, indiferent de originea acestora.
Importanta trasabilitatii
Produsele ar trebui sa fie trasabile, sa prezinte un identificator unic care sa fie etichetat sau marcat la sursa. Cerinta este valabila si pentru materiile prime, pentru componente si subansamble. Furnizorii trebuie sa insiste cu privire la identificarea corespunzatoare a produselor si sa fie capabili sa urmareasca traseul acestora pana la sursa originala. De asemenea, trebuie sa fie identificat urmatorul destinatar al produsului, in cadrul lantului de aprovizionare.
Standardul ISO 10377 subliniaza faptul ca trasabilitatea indeplineste cerintele mediului de afaceri (conformitatea reglementata si evaluarile cu privire la siguranta produselor) imbunatatind controlul, eficienta si, in cazul in care apar defectiuni, minimizand costurile cu retragerile produselor.
Produsele sunt mai sigure atunci cand sunt insotite de documentatii legate de caracteristici, modul de proiectare, fabricare si gestionare in cadrul pietei. Programul de pastrare al documentelor poate specifica durata de timp de-a lungul careia utilizatorii trebuie sa pastreze documentatia aferenta produsului cat si tipul de documentatie care trebuie sa fie pastrata.
Furnizorii ar trebui sa fie capabili sa recunoasca dezvoltarea produselor prin intermediul documentatiei, identificand modul de proiectare, evaluarea riscurilor, analiza pericolelor potentiale si tipurile de testari, inca de la etapa de conceptie.
O cultura a sigurantei
Standardul ISO 10377 se constituie intr-un ghid practic cu privire la evaluarea si gestionarea riscurilor, avand ca obiectiv cresterea gradului de siguranta al produselor destinate consumului.
Standardul ISO 10377 pune accent pe importanta integrarii caracteristicilor de sigurata inca de la etapa de proiectare, oferind orientari utile cu privire la identificarea pericolelor, la evaluarea riscurilor potentiale, alaturi de masuri pentru reducerea riscurilor. Standardul are rolul unui etalon pentru eliminarea pericolelor inacceptabile in timpul folosirii produsului, oferind siguranta si fundamentand sentimentul de incredere la nivelul intregii companii producatoare.
De asemenea, standardul pune accent pe nevoia implementarii unei culturi organizationale legata de siguranta, care trebuie sa se extinda la nivelul intregului lant de furnizare.
Standardul explica modalitatea de creare a unei culturi legate de siguranta produselor prin intermediul managementului structurat al sigurantei produsului, punand un accent deosebit pe sarcinile legate de siguranta, derulate in etapele de proiectare, fabricare si comercializare a produsului. Aceste sarcini se deruleaza prin consultarea unei simple liste de control concomitet cu incorporarea obiectivelor de asigurare a calitatii.
De exemplu, in cazul intreprinderilor mici sau mijlocii, se recomanda o abordare in cinci etape a planului de management al sigurantei produsului:
1. Verificarea angajamentului conducerii cu privire la siguranta produsului.
2. Dezvoltarea unei politici a sigurantei produsului in conformitate cu tolerantele de risc ale organizatiei.
3. Numirea unui responsabil cu siguranta produsului.
4. Integrarea unor activitati specifice legate de siguranta in etapele de proiectare, fabricare si comercializare.
5. Crearea unui protocol de comunicare in cadrul organizatiei.
Patru sectuni esentiale
Pentru usurinta in utilizare, standardul ISO 10377 este divizat in patru sectiuni principale, care reglementeaza domenii specifice:
• Principii generale: se creioneaza elementele fundamentale cum ar fi promovarea unei culturi a sigurantei produsului in cadrul organizatiei, urmarindu-se imbuntatirea continua, instruirea eficienta a personalului, gestionarea inregistrarilor si controlul documentar, crearea proceselor de monitorizare a produselor si de trasabilitate.
• Aspecte legate de siguranta in etapa de proiectare: abordeaza specificatiile tehnice ale proiectarii, riscurile acceptabile prin identificarea situatiilor potential periculoase, evaluarea riscurilor si eliminarea/reducerea lor, atentionari si instructiuni cu privire la orice riscuri potentiale remanente destinate utilizatorilor finali.
• Aspecte legate de siguranta in etapa de productie: este prezentata o modalitate practica, etapizata, pentru promovarea pricipiilor de baza ale sigurantei in cadrul lantului de aprovizionare, subliniindu-se aspectele legate de practicile de fabricatie, validarea proiectarii, prototipuri ale produsului, achizitia materialelor, instrumentarul de lucru, controlarea specificatiilor produsului si a asamblarilor componentelor, testarea mostrelor si auditarea procesului de productie.
• Aspecte legate de siguranta in etapa de comercializare: sunt precizate responsabilitatile specifice ale importatorului, distribuitorului si comerciantului cu amanuntul pentru a se asigura faptul ca produsul comandat continua sa indeplineasca toate cerinte legate de siguranta. Acest lucru este realizat prin intermediul evaluarilor ce preced achizitia si prin procesul continuu de colectare a datelor din momentul in care produsul a ajuns la utilizatorul final, pentru a se identifica orice pericol potential care a fost omis in cadrul evaluarilor precedente.
Siguranta inseamna protectie
Domnul Mark Kinzie, delegat ANSI in cadrul comitetului de proiect ISO/PC 240 – Retragerea produselor si ISO/PC 243 – Siguranta produselor de consum, a declarat recent: “Siguranta, in special siguranta produslui, poate avea intelesuri diferite pentru diverse persoane. Pentru un inginer reprezinta analiza pericolelor. Pentru un manager de risc reprezinta pierderea controlului. Pentru un organism de reglementare reprezinta conformitatea. Si pentru un avocat reprezinta o responsabilitate.”
Bineinteles, pentru un simplu consumator siguranta produsului reprezinta protejarea familiei – un fapt recunoscut de ISO/PC 243, comitetul care a avut sarcina elaborarii acestui document practic de indrumare. (dupa un comunicat de presa ISO)