Home > Stiri EXTERNE > ISO si lupta impotriva risipei de alimente

Standardele ISO sprijina lupta impotriva risipei de alimente

In fiecare an 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite. Aceasta risipa reprezinta echivalentul intregii productii alimentare a Africii Sahariene. Tema zilei mondiale a mediului din 5 iunie anul curent a purtat numele “Gandeste.Hraneste-te.Economiseste”.

Evenimentul are ca obiectiv lupta impotriva risipei alimentelor, incurajand intreaga populatie globala sa reduca propria “amprenta alimentara”. Standardele ISO ne pot ajuta sa atingem acest obiectiv.

Productia alimentara globala implica folosirea a 25% din intregul teren locuibil la nivel global si este responsabila in proportie de 70% de consumul de apa potabila, de 80% de defrisarile globale si de 30% de emisiile de gaze cu efect de sera. Tinand cont de aceste cifre este evident ca acesta industrie trebuie sa fie cat mai eficienta pentru a reduce impactul asupra mediului planetei.

Utilizarea standardelor ISO mareste eficienta si ajuta la reducerea pierderilor inutile prin armonizarea cerintelor si prin optimizarea proceselor de productie.

Care sunt standardele care pot ajuta ?

Exemplele de de standarde folositoare se refera le cele legate de optimizarea proceselor, cum ar fi ISO 9001 (calitate), ISO 14001 (mediu) si ISO 50001 (energie).

In plus, standardul ISO 14051 pentru contabilizarea fluxului de materiale ajuta mediul de afaceri la reducerea pierderilor si a emisiilor concomitent cu imbunatatirea performantelor de mediu.

Standardele ISO pentru managementul apelor ajuta, de asemenea, la aconomisirea de resurse pretioase. Viitorul standard legat de impactul asupra apelor, ISO 14046, va ajuta organizatiile sa monitorizaze gradul de utilizare al apelor.

De asemenea, ISO dezvolta standardul ISO 16075-1 pentru incurajarea reutilizarii apelor reziduale in irigatii. Avand in vedere ca 70% din consumul de apa dulce este destinat productiei alimentare la nivel global, acest standard ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului.

Standardele ISO 14020, ISO 14021, ISO 14024 si ISO 14025 cu privire la clasificarea impactului asupra mediului pot fi utilizate de organizatii pentru a comunica cu privire la impactul propriu asupra mediului, ajutand consumatorii sa faca alegeri pe baza unor informatii obiective.

Ziua mondiala a mediului este organizata de catre Programul de mediu al Natiunilor Unite (UNEP) si de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Evenimentul reprezinta o oportunitate pentru cresterea gradului de constientizare asupra impactului pe care propriile alegeri in domeniul alimentatiei il poate avea asupra mediului, oferindu-ne ocazia de a lua decizii in cunostinta de cauza.

UNEP si FAO participa in cadrul unor diferite comitete tehnice ISO, fiind implicate in dezvoltarea unora din standardele mentionate mai sus. (dupa un comunicat de presa ISO)

› ISO si lupta impotriva risipei de alimente