Home > Stiri EXTERNE > ISO lupta impotriva produselor contrafacute

Tanzania: ISO isi ofera ajutorul in lupta impotriva produselor contrafacute

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) sprijina autoritatile din Tanzania in identificarea domeniilor specifice unde poate obtine ajutor international pentru asigurarea importurilor de bunuri de calitate certificata.

Secretarul general ISO, d-l Rob Steele, aflat in vizita in tara, a declarat in Dar es Salaam ca Tanzania ar trebui sa identifice cel putin cinci produse de top pentru care ISO sa-si ofere sprijinul tehnic in asigurarea faptului ca produsele respecta cu strictete standardele si un anumit nivel calitativ.

“Sugerez autoritatilor sa selecteze cinci produse de top care necesita sprijinul ISO in evaluarea calitatii acestora, avand in vedere ca respectarea standardelor reprezinta un domeniu vital, mult mai important decat in urma cu cinci ani”.

Domnul Steele, care este in vizita oficiala in tara, a vorbit in cadrul seminarului “Beneficii ale standardizarii in cadrul comertului concurential”, organizat de Biroul tanzanian de standarde (TBS) in vederea respandirii la nivelul publicului a informatiilor legate de standardele internationale.

In deschiderea seminarului, d-na Joyce Mapunjo, secretar permanent in cadrul ministerului industriei si comertului, a declarat ca Tanzania pretuieste ajutorul acordat de ISO in diverse domenii si a solicitat continuarea sprijinului in vederea pregatirii tarii si a altor zone in curs de dezvoltare pentru a face fata competitiei din cadrul comertului international.

“Avand in vedere cerintele si experientele din Tanzania, guvernul tarii mele ar dori sa fie partener cu ISO in diverse zone cum ar fi dezvoltarea standardizarii si a politicii de asigurare a calitatii cat si in crearea de facilitati” a declarat d-na Mapunjo.

Alte domenii prioritare se refera la dezvoltarea cooperarii regionale in materie de standardizare, asigurarea calitatii si in regimul declaratiilor de conformitate.

De asemenea, doamna Mapunjo a solicitat ajutorul ISO pentru tari in curs de dezvoltare precum Tanzania cu privire la transformarea in standarde internationale a cunostintelor traditionale populare cu privire la prepararea si conservarea alimentelor si bauturilor locale.

Domnul Steele, care are in program vizitarea a inca patru tari africane, urmeaza sa oficieze acordarea unor certificate de recunoastere catre o serie de antreprenori locali, de mica si medie anvergura.

› ISO lupta impotriva produselor contrafacute