Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 13315 – Management de mediu pentru beton

ISO 13315-1:2012 – Un nou standard ISO ofera solutii pentru impactul betonului asupra mediului

13 iunie 2012. Un nou standard va ajuta industria constructiilor sa isi gestioneze mai bine impactul betonului asupra mediului inconjurator.

Betonul, care serveste la construirea unor infrastructuri cum sunt cladirile, podurile, barajele si tunelurile, este materialul cel mai utilizat pe planeta dupa apa, ceea ce poate avea un impact potential extrem de negativ asupra mediului.

Standardul ISO 13315-1:2012, Managementul de mediu pentru beton si structuri din beton – Partea 1: Principii generale, intentioneaza sa furnizeze regulile fundamentale ale managementului de mediu aplicat betonului si structurilor din beton. El va ajuta proprietarii, proiectantii, fabricantii, constructorii, utilizatorii, organismele de certificare si dezvoltatorii de standarde de mediu.

Acest standard ISO 13315 a fost conceput pentru a contribui la imbunatatirea continua a impactului pe care activitatile in care este implicata utilizarea betonului il au asupra mediului. Standardul se inscrie in mod coerent in seria de standarde ISO 14000 pentru managementul mediului.

ISO 13315-1:2012 abordeaza efectele secundare ale productiei de beton si de structuri din beton, care consuma cantitati mari de resurse – apa, energie, ciment si otel – si elibereaza cantitati mari de CO2 in atmosfera in timpul procesului de productie.

Standardul ISO 13315 furnizeaza un cadru general si reguli fundamentale de management al mediului aplicabile betonului si structurilor din beton. El cuprinde o evaluare a impactului asupra mediului si metode de implementare a imbunatatirii in acest domeniu. Standardul se refera la intregul ciclu de viata a structurilor din beton, incluzand:
• Proiectarea, productia, reciclarea si eliminarea betonului
• Construirea, utilizarea si demolarea.

Prof. Koji Sakai, presedintele ISO/TC 71/SC8, a comentat:

“In ziua de azi, conceptul de sustenabilitate trebuie sa se aplice si in cele mai neinsemnate aspece ale activitatilor sociale, economice si culturale. ISO 13315-1 va ajuta industria constructiilor sa raspunda nevoii de sustenabilitate si va fi de mare ajutor in toate fazele ciclului de viata a structurilor din beton.”

ISO 13315 1:2012 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 71, Beton, beton armat si beton precomprimat, subcomitetul SC 8, Managementul de mediu pentru beton si structuri din beton.

Standardul ISO 13315-1:2012, Managementul de mediu pentru beton si structuri din beton – Partea 1: Principii generale, este disponibil prin institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 80 franci elvetieni, prin intermediul magazinului online ISO (www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=53687) sau contactand departamentul ISO de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO 13315 – Management de mediu pentru beton