Home > Noi STANDARDE ISO > Noi standarde ISO referitoare la ambalaje si mediu

Un nou standard international ISO referitor la ambalaje si la mediu marcheaza inceputul unei noi ere in productia si distributia globala

Netherlands Packaging Centre (NVC), o asociatie unica din sectorul ambalajelor sustenabile, cu o retea de peste 550 de companii membre, a publicat de curand pe site-ul sau un comunicat de presa in care anunta ca ISO a elaborat o serie de noi standarde internationale care fac o legatura foarte interesanta intre ambalaje si mediul inconjurator.

Potrivit NVC, data de 24 mai 2012 a marcat inceputul unei noi ere in productia si distributia la nivel mondial, era in care aspectele ecologice ale ambalajelor de-a lungul lantului de aprovizionare si de reciclare vor fi luate in considerare deja din timpul procesului de proiectare a respectivelor ambalaje.

Textul final al standardelor internationale ISO a fost lansat la Seul spre traducere si publicare in luna octombrie a acestui an. Decizia a fost luata in unanimitate si s-a bucurat de un mare entuziasm din partea adunarii plenare a comitetului tehnic ISO TC122/SC4 – Ambalajele si mediul, intrunirea avand loc la Centrul de Conferinte COEX din capitala sud-coreana. Consfatuiri anterioare avusesera loc in Atlanta, Tokyo, Beijing si Stockholm (acolo unde au inceput lucrarile in 2009).

Noile standarde abordeaza optimizarea sistemelor de ambalare, reutilizarea, reciclarea materialelor, recuperarea energiei si compostarea, ca si modul in care aceste aspecte caracteristice fiecarui ambalaj se leaga intre ele inainte si dupa folosire. Fiecare comerciant responsabil, fiecare producator sau furnizor de ambalaje poate implementa standardul in propriul sistem de management si isi poate asuma astfel responsabilitatea pentru o parte anume din inovatiile sustenabile aduse ambalajelor, produselor ambalate si reciclarii lor.

Standardele ISO pentru ambalaje vor fi disponibile in toamna lui 2012 prin intermediul institutelor nationale de standardizare care constituie impreuna Organizatia Internationala pentru Standardizare ISO.

Noile standarde ISO care vor aparea in octombrie sunt urmatoarele:
ISO 16218: Ambalajele si mediul – Recuperarea chimica;
ISO 17098: Ambalajele si mediul – Raport privind substantele si materialele care pot impiedica reciclarea;
ISO 18601: Ambalajele si mediul – Cerinte generale pentru folosirea standardelor ISO in domeniul ambalajelor si mediului;
ISO 18602: Ambalajele si mediul – Optimizarea sistemului de ambalare;
ISO 18603: Ambalajele si mediul – Reutilizarea;
ISO 18604: Ambalajele si mediul – Reciclarea materialelor;
ISO 18605: Ambalajele si mediul – Recuperarea energiei;
ISO 18606: Ambalajele si mediul – Reciclarea organica.

› Noi standarde ISO referitoare la ambalaje si mediu