Noul standard ISO 13127:2012 cu privire la ambalarea produselor contribuie la protejarea copiilor
Un nou standard ISO cu privire la ambalarea produselor de uz curent va contribui la protejarea copiilor de riscul de a se rani sau suferi accidente fatale.
Exista in mod curent in cazul copiilor un risc de ranire, imbolnavire sau moarte datorat consumarii accidentale de produse destinate curateniei, medicamente sau din cauza utilizarii nesupravegheate a uneltelor de bricolaj.
Standardul ISO 13127:2012, Ambalare- Ambalaje cu protectie pentru copii- Metode de testare mecanica a sistemelor de ambalare cu protectie pentru copii, va sprijini proiectantii si fabricantii la asigurarea faptului ca produsele potential periculoase nu pot fi dezambalate de catre copii.
Exista o serie de modalitati de reducere a riscului de accidente casnice, cum ar fi cresterea gradului de constientizare la nivelul publicului cu privire la pericolele asociate variilor produse de pe piata precum si folosirea unei etichetari sugestive si oferirea unor informatii corespunzatoare de catre fabricanti. Aceste masuri nu sunt insa suficiente.
De asemenea, este foarte important si procesul de proiectare a unor ambalaje rezistente la actiunile copiilor, care sa permita crearea unei bariere fizice intre copil si produsul potential periculos.
Standardul ISO 13127:2012, in tandem cu binecunoscutul standard de testare ISO 8317:2003, Ambalaje rezistente la actiunea copiilor- Cerinte si proceduri de testare pentru ambalaje reutilizabile, va raspunde diverselor situatii unde sunt necesare doar modificari nesemnificative la proiectarea unui ambalaj existent.
Standardul va permite efectuarea unei comparatii, prin intermediul testelor mecanice, cu privire la parametrii fizici ai sistemelor de ambalare testate, in cazul in care acestea sunt supuse unor corectii sau modificari.
O buna parte dintre producatori folosesc propriile teste mecanice, dar sunt si o parte care nu deruleaza astfel de actiuni.
Standardul ISO 13127:2012 ofera o procedura standardizata pentru cei ce deja isi testeaza mecanic propriile produse, necesitand o serie de modificari minore, precum si o oportunitate producatorilor care nu efectuau aceste actiuni. Standardul va ajuta la obtinerea de date standardizate cu privire la performanta, ce pot fi comparate cu informatiile provenite din ambalajele testate dintr-un anumit panel.
Stephen Wilkins, presedintele comitetului tehnic ISO responsabil pentru dezvoltarea acestui standard, declara:
“ISO 13127 va facilita activitatea fabricantilor si detinatorilor de branduri in procesul de ambalare, atat in cazul produselor curente dar si in cazul in care responsabilitatea sociala corporativa impune o extra protectie, asigurand consumatorii in acesta privinta. Este un standard care sprijina dezvoltarea. Dar in cazul in care sunt necesare modificari majore in cazul proiectarii sau realizarii unui anumit tip de ambalaj, acesta nu va inlocui testarea panel asa cum a fost descrisa in standardul ISO 8317:2003.”
Standardul ISO 13127:2012 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 122, Ambalare, subcomitetul SC3, Cerinte de performanta si teste pentru metode de ambalaje, ambalaje si conditionari.
Standardul costa 98 de franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO cat si de la secretariatul central ISO, prin magazinul ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO)