Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 15495 – Lapte, produse lactate si formule pentru copii

Fara melamina in lapte cu ajutorul noului standard ISO 15495 din domeniul testarii

Ca urmare a crizei cauzate de laptele adulterat cu melamina care a afectat mii de copii urma cu doi ani, ISO – Organizatia Internationala de Standardizare si Federatia Internationala a Producatorilor de Lactate (IDF), au dezvoltat un standard de testare pentru a determina continutul de melamina si acid cianuric din lapte si din produsele pe baza de lapte praf pentru sugari.

In anul 2008, mai multi copii au murit ori s-au imbolnavit foarte grav dupa ce au baut lapte contaminat cu melamina. Substanta, care este folosita la fabricarea de materiale plastice ignifuge, a fost adaugata la laptele vandut de catre unele companii, in scopul de a face produsul sa para ca avand un continut mai mare de proteine.

La om ingestia de melamina poate provoca pietre la rinichi si insuficienta renala. Substanta este deosebit de periculoasa pentru sugari si copii mici, ingestia dovedindu-se de multe ori fatala.

Pentru a preveni falsificarea in viitor a diverselor produse lactate si intrarea acestora pe piata, ISO si FIL au pregatit specificatia tehnica (TS):

ISO / TS 15495 | FIL / RM 230:2010, Lapte, produse lactate si formule pentru copii – Linii directoare pentru determinarea cantitativa a melaminei si acidului cianuric de catre LC-MS/MS.

“Specificatia tehnica defineste o noua metoda de testare folosind un electrospray cu lichid cromatograf ionizant in tandem cu spectometria de masa si prevede linii directoare pentru prelevarea de probe, proceduri de testare, eficacitate si exemple de utilizare”, explica Thierry Delatour, co-lider de proiect al ISO / TS 15495 | FIL / RM 230.

Acest document, asteptat de mult, va contribui la consolidarea increderii consumatorilor in industria laptelui”

a specificat dl.Steve Holroyd, co-lider de proiect.

Aceasta va asigura integritatea si siguranta laptelui testat si a produselor derivate. Producatorii, procesatorii si autoritatile de reglementare pot folosi materialul documentar pentru a preveni potentialele incidente.

Desi in prezent este publicat sub forma de specificatie tehnica, este de asteptat ca documentul sa devina un adevarat standard international in viitor. (conform ISO)
tags: lapte, certificare ISO 15495, implementare, acid cianuric, consultanta ISO 15495, lactate, melamina

Resurse ISO asemanatoare: ISO 1211 – Lactate – Determinarea continutului de grasime

› ISO 15495 – Lapte, produse lactate si formule pentru copii