Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 25743 : 2010 – Ascensoare (elevatoare)

ISO 25743 / 2010, Ascensoare (elevatoare) – Studiu de utilizare a ascensoarelor pentru evacuare in timpul unei situatii de urgenta

Exista incetatenita ideea de a nu folosi ascensoarele la evacuarea de urgenta a cladirilor. In ciuda acestei opinii, un nou raport tehnic ISO releva faptul ca lifturile (ascensoarele) pot constitui o optiune viabila de salvare. In noul raport este prezentata o diagrama in vederea ajutorarii identificarii riscurilor ce pot apare in acest proces.

Noul raport ISO 25743 arata cum poate salva vieti utilizarea ascensoarelor in situatii de urgenta

Aceste noi constatari pot salva viata persoanelor care intimpina dificultati in folosirea scarilor, in special persoanele cu dizabilitati, varstnicii, femeile insarcinate si copiii mici.

“In ultimii ani au existat dezbateri intense cu privire la riscurile si pericolele asociate utilizarii ascensoarelor in timpul evacuarii”, spune Derek Smith, lider de proiect (ISO / TR 25743).

“Deoarece cladirile sunt din ce in ce mai inalte si mai mari, stabilirea gradului de extindere a riscurilor si determinarea metodelor de minimizare reprezinta cerinte din ce in ce mai presante.

In mod particular, ascensoarele pot ajuta persoanele cu mobilitate redusa si cu alte probleme de deplasare sa fie evacuate cu relativa usurinta. Iar in unele cazuri speciale, in functie de marimea si design-ul cladirii, ascensoarele pot reduce in mod semnificativ timpul total de evacuare”,

explica d-l Smith.

Raportul ISO / TR 25743:2010, Ascensoare (elevatoare) – Studiu de utilizare a ascensoarelor pentru evacuare in timpul unei situatii de urgenta, investigheaza si pune in evidenta principalele riscuri asociate cu folosirea ascensoarelor la evacuarea persoanelor aflate in diverse tipuri de situatii de urgenta, determinate de: incendii, explozii, atacuri chimice sau biologice, inundatii, furtuna, fulgere, cutremure si scurgeri de gaz.

ISO / TR 25743 a fost produs in colaborare cu specialisti in proiectrea ascensoarelor.

Obiectivul sau este de a oferi proiectantilor de cladiri o modalitate de a determina daca un anumit tip de proiect de cladire poate permite folosirea in siguranta a ascensoarelor in cazul unei urgente. (www.iso.org)
tags: certificare ISO 25743, consultanta si implementare ISO 25743, acreditare

› ISO 25743 : 2010 – Ascensoare (elevatoare)