Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 18738 Lifturi (ascensoare) – Masurarea calitatii ascensiunii

Contributia standardului ISO 18738 la salvarea minerilor cilieni blocati in subteran

Un standard ISO a jucat un rol important in ridicarea la suprafata in conditii sigure si confortabile a minerilor cilieni surprinsi in subteran. Minerii au fost adusi la suprafata unul cate unul de-a lungul unei falii inguste cu adancimea de 624 m, cu ajutorul capsulei “Phoenix”.

Un inalt oficial al National Aeronautics and Space Administration (NASA) a declarat ca un standard ISO a fost folosit ca baza in calculul ratei optime de accelerare a capsulei, in scopul de a asigura o ascensiune optima si pentru a evita disconfortul minerilor.

JD Polk, sef al departamentului de medicina spatiala din cadrul Johnson Space Center apartinand de NASA, a relevat rolul jucat de standardul ISO in operationea de salvare in cadrul unui interviu la BBC Radio 4, miercuri dimineata, pe data de 13 octombrie 2010.

Dl. Polk a fost consilierul autoritatilor chiliene cu privire la modul de a mentine minerii intr-o stare buna de sanatate fizica si mentala de-a lungul intervalului de timp petrecut in subteran si a contribuit si la pregatirea lor psihologica pentru momentul in care urmau sa fie adusi la suprafata in spatiul ingust al capsulei Phoenix.

Un purtator de cuvant NASA a confirmat faptul ca a fost utilizat standardul

ISO 18738:2003 Lifturi (ascensoare) – Masurarea calitatii ascensiunii.

Purtatorul de cuvant a declarat ca ISO 18738 a oferit un punct de plecare, de referinta, explicand: “Capsula de evacuare si deplasarea in sus si in jos, de-a lungul riftului, nu descrie un lift propriu-zis.

Dar specialistii au dorit sa cunosca ce prevad standardele nominale cu privire la acceleratia lifturilor in miscare, ei putand modifica acesti parametri in conformitate cu conditiile prezente in tunel cat si cu conditia de sanatate si toleranta fiecarui miner”.

Parametrii abordati in cadrul standardului se refera la acceleratie si opriri bruste. ISO 18738 este unul din cele 26 de standarde internationale ISO elaborate de comitetul tehnic ISO / TC 178, Ascensoare, scari si trotuare rulante.

Secretarul General al ISO, Rob Steele, a comentat:

“Desigur, sunt foarte fericit ca un standard ISO a jucat un rol important in salvarea minerilor. Este un rol modest in comparatie cu efortul global care a fost necesar, dar a ajuta la reducerea disconfortului si suferintei minerilor deja pusi la greaua incercare de a fi blocati mai mult de doua luni in subteran reprezinta totusi o contributie semnificativa.

Acest lucru este tipic standardelor ISO. Oricine poate fi de acord ca siguranta si reducerea suferintei sunt importante. Standardele ISO folosesc detalii tehnice care se traduc in astfel de valori odata cu utilizarea lor practica.

Continutul majoritatii standardelor ISO este de natura tehnica, dar exemplul chilian este o reamintire exemplara a faptului ca standardele ISO sunt dezvoltate de oameni pentru a ajuta la rezolvarea problemelor umanitatii.

Acest eveniment ofera ISO si membrilor sai din 163 de tari chiar mai multe motive pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Standardelor pe 14 octombrie, in onoarea miilor de experti din intreaga lume, care contribuie prin intermediul cunostintelor si experientei proprii la dezvoltarea standardelor internationale.”

Ziua Mondiala a Standardelor este sarbatorita in fiecare an pe 14 octombrie de catre ISO si partenerii sai, International Electrotechnical Commission (IEC) si International Telecommunication Union (ITU). Tema Zilei Mondiale a Standardelor 2010 este “Standardele fac lumea mai accesibila pentru toti“.

Articole asemanatoare: ISO 25743 : 2010 – Ascensoare (elevatoare)

› ISO 18738 Lifturi (ascensoare) – Masurarea calitatii ascensiunii