Home > Noi STANDARDE ISO > ISO/IEC 18745-1:2014 Testarea pasapoartelor

ISO inaspreste metodele de testarea pasapoartelor electronice

Pasapoartele furate si documentele de calatorie falsificate reprezinta probleme curente. Verificarea pasapoartelor la punctele de intrare in tara, incluzand aeroporturile, constituie o activitate critica. Printre avantajele detinerii unui document de calatorie electronic mentionam reducerea posibilitatii de falsificare, diminuarea erorilor si timpul de verificare si procesare micsorat.

Aspecte problematice

Probabil durabilitatea acestor documente este cea mai mare necunoscuta. De-a lungul duratei de viata a documentului electronic acesta va suferi actiuni mecanice, ale apei (transpiratie) concomitent cu aplicarea a unor multitudini de stampile si vize de trecere. Mai mult, schimbarile de temperatura si lumina pot deteriora chip-ul.

Prioritate

Durabilitatea si calitatea documentelor electronice de calatorie reprezinta o prioritate atat pentru calatori cat si pentru si pentru Organizatia Internationala a Aviatiei Civile (ICAO), responsabila cu liniile aeriene internationale.

Care sunt noutatile

Introducerea standardului international ISO/IEC 1875-1:2014 cu privire la metodele fizice de testare a pasapoartelor (durabilitate) va aduce beneficii imense pentru noile documente de identitate eliberate la nivel mondial, utilizand cele mai noi tehnologii si componente. Standardul va raspunde la problema durabilitatii.
Domnul Hartmut Hemme, expert ISO implicat in dezvoltarea standardului, explica:”Noul standard permite o metoda de ierarhizare si comparare a principalilor factori care influenteaza durata de viata a documentelor de calatorie. Aceste elemente au devenit si mai importante odata cu introducerea circuitelor integrate ce nu necesita contact direct, care au un ciclu de viata de pana la 10 ani.”

Cum ajuta standardul ISO/IEC 18745-1

Nou standard ofera un set de instructiuni pentru procesele de testare a design-ului (evaluarea prototipului) documentelor electronice. Standardul va ajuta la evaluarea:
• Uzurii si conditiilor de mediu
• Proprietatilor documentului
• Ordinii in care sunt efectuate metodele de testare
• Cerintele utilizatorilor

Concluzii

Standardul ISO/IEC 18745-1:2014 va ajuta in mod special persoanele care calatoresc frecvent, cu orice fel de mijloc de transport. Standardul indeplineste cerintele ICAO pentru nevoile asociate transportului international din zilelele noastre si are ca obiectiv utilizarea nu doar de catre guvernele nationale dar si de catre furnizorii de materiale si producatorii de documente electronice. (dupa un comunicat ISO)

› ISO/IEC 18745-1:2014 Testarea pasapoartelor