Eficiența energetică, siguranța aprovizionării si siguranța activităților offshore in UE, in 2012
Deputaţii europeni vor lua în 2012 o serie de decizii legate de eficiența energetică, siguranța aprovizionării, siguranța activităților offshore de exploatare a petrolului și gazului, ameliorarea coordonării politicilor energetice pe plan internațional și dezvoltarea rețelelor energetice europene.
Eficiența energetică
În momentul de față, UE cheltuiește peste 400 de miliarde de euro pe an pe energia importată. Folosirea eficientă a energiei duce la reducerea facturilor și la protejarea mediului.
În lunile următoare, deputaţii europeni vor vota directiva privind eficiența energetică, care vizează reducerea consumului de energie cu 20% până în 2020. Printre măsurile propuse se numără reducerea consumului cu 1,5% pe an, renovarea a 3% din clădirile publice (pe an), noi reguli pentru achizițiile publice, promovarea caselor ecologice (geamuri duble, izolarea pereților) și o mai bună informare a consumatorilor.
Siguranța activităților offshore
În 2012, Parlamentul European va aborda și siguranța activităților offshore de exploatare a petrolului și gazului. Propunerea legislativă a fost făcută de Comisia Europeană după accidentul din 2010 din Golful Mexic.
Într-o rezoluție ne-legislativă adoptată anul trecut, deputaţii europeni au spus că dezvoltarea de noi platforme pentru exploatarea petrolului și gazului în mările europene trebuie aprobată numai dacă operatorii au pregătit planuri de urgență adecvate și au suficiente fonduri pentru acoperirea eventualelor pagube aduse mediului.
Siguranța aprovizionării
UE importă peste 60% din gaz și peste 80% din petrolul pe care îl consumă, iar tendința este în creștere. În general, contractele sunt semnate între companii, însă în cazuri speciale, acordurile comerciale sunt negociate între guvernele UE și țări din afara UE, precum Rusia și Libia.
Deputaţii europeni vor vota o propunere ce permite Comisiei Europene să examineze acordurile energetice între statele UE și furnizorii străini, pentru a se asigura că acestea respectă regulile UE privind piața și obiectivele de asigurare a aprovizionării.
Conectarea Europei
Unele state UE au nevoie de surse alternative pentru a-și asigura energia. De aceea, UE plănuiește să folosească 9,1 miliarde de euro din bugetul 2014-2020 pentru modernizarea și extinderea infrastructurii energetice europene, lucru ce va face ca nici un stat să nu fie izolat de rețeaua europeană.
În următoarele luni, deputaţii europeni vor dezbate și orientările ce specifică eligibilitatea proiectelor pentru finanțare UE. (sursa: Parlamentul European)