Home > Articole ISO > Standardele de calitate ISO in comertul international cu marfuri

Limbajul international al comertului este asigurat de standarde. Aderarea la specificatiile acceptate pentru produse, servicii si metode de testare faciliteaza comertul international. Acceptarea generala a standardelor este fundamentala pentru succesul unui comert liber, corect si robust.

Fara existenta standardelor de calitate ISO este dificil de imaginat realizarea comertului international, in compelxitatea sa actuala. In timp ce standardizarea ofera o serie de beneficii importante pe plan intern, ea devine din ce in ce mai importanta la nivel international.

Aplicarea standardelor internationale contribuie major la evitarea si eliminarea barierelor tehnice in calea comertului liber. Este cea mai buna expresie a facilitarii comertului in practica cotidiana.

Acordul cu privire la bariere tehnice in calea comertului al Organizatiei Mondiala a Comertului include si Codul de bune practici pentru pregatirea, adoptarea si aplicarea standardelor. Organizatia Mondiala a Comertului recomanda cu putere folosirea standardelor internationale drept baza pentru reglementarile tehnice si toti semnatarii codului de bune practici dau o inalta prioritate folosirii standardelor internationale drept fundament pentru propriile standarde internationale – orican acest demers este eficient si util.

Pentru ca standardele internationale sa fie corespunztoare rolului alocat, acestea dar si procesul de standardizare trebuie sa indeplineasca o serie de crieterii si principii recunoscute.

› Standardele de calitate ISO in comertul international cu marfuri