Home > Noi STANDARDE ISO > Certificari ISO 9001 pentru intreprinderile mici

Noua editie a manualului ISO 9001 dedicata intreprinderilor mici

O noua editie a manualului de succes ISO 9001 pentru intreprinderi mici a fost publicata recent, in comun, de catre ISO si International Trade Centre (ITC).

Manual a fost actualizat pentru a tine seama de ultima editie a ISO 9001, publicata in 2008.  Acest standard care detaliaza cerintele pentru sisteme de management al calitatii, face parte dintre cele mai cunoscute standarde de calitate puse in aplicare pe scara larga de-a lungul timpului de catre ISO.

Certificatul ISO 9001 este utilizat in 176 de tari de catre intreprinderi si organizatii mari si mici, atat in sectorul public cat si cel privat, de catre producatori si furnizori de servicii, in toate sferele economiei.

Prin intermediul unui limbaj simplu si prin numeroase exemple concrete dintr-o gama larga de sectoare economice, manualul ISO 9001 pentru intreprinderile mici este astfel elaborat incat sa ajute intreprinderile mici si mijlocii (IMM) sa inteleaga si sa puna in aplicare standardul.

Manual a fost scris de un grup de experti care participa la ISO / TC 176, comisia tehnica ISO responsabila pentru familia de standarde ISO 9000.

Textul integral al standardului ISO 9001:2008 este inclus sub forma de chenare de text, sectiune dupa sectiune, fiind insotit de explicatii, exemple si orientari in ceea ce priveste punerea in aplicare a acestuia in viata cotidiana.

La preambulul deschiderii conferintei despre noul manual au contribuit secretarul general ISO, Rob Steele si directorul executiv TC, Patricia R. Francis care au comentat :

“Micile afaceri reprezinta cel mai important sector al economiei globale. Mai mult de 95% din afacerile la nivel global sunt de categorie mica sau medie si exista tendinta generala din partea multor tari de a considera sectorul afacerilor mici si mijlocii ca fiind promotorul cresterii economice si a gradului de ocupare a fortei de munca.

Prin urmare este necesar ca standardele internationale sa sprijine sectorul afacerilor mici asa cum si ele ajuta mediul de afaceri, guvernele si societatea in general. In mod particular, sectorul IMM-urilor trebuie sa se bucure de castigul de eficienta si productivitate adus de standardul ISO 9001.”

Cum trebuie sa procedezi – Sfaturi practice de la ISO / TC 176 – ISO 9001 pentru intreprinderile mici este publicat de catre Organizatia Internationala de Standardizare ISO in editii de limba engleza (165 pagini) si franceza (173 pagini) editii, in format A5. (www.iso.org)

› Certificari ISO 9001 pentru intreprinderile mici