Home > Noi STANDARDE ISO > Ghid online gratuit cu privire la noul ISO 17021

ISO lanseaza un ghid online gratuit cu privire la noul standard ISO / IEC 17021 – Evaluarea certificarilor sistemelor de management

Un ghid gratuit cu privire la cea de a doua editie imbunatatita a ISO / IEC 17021, standardul international care stabileste cerinte noi pentru auditul sistemelor de management si pentru competenta auditorilor, este acum disponibil pe site-ul ISO, la adresa www.iso.org/tutorial17021.

Obiectivul standardului ISO 17021:2011 consta in cresterea valorii certificatelor sistemului de management al organizatiilor din sectorul public si privat, la nivel global.

Ghidul online cu privire la standard a fost pus la dispozitie de catre comitetul ISO pentru evaluarea conformitatii, (ISO / CASCO).

Acesta a fost dezvoltat de domnii Randy Dougherty si Alister Dalrymple, doi conducatori ai grupului de lucru responsabil pentru standard.

Ghidul (disponibil doar in limba engleza), consta in trei prezentari PowerPoint, incluzand note suplimentare:
• Privire de ansamblu (27 diapozitive)
• Procesul de audit (62 diapozitive)
• Competenta auditorului (19 diapozitive).

Tutorialul explica diferentele fata de prima editie, publicata in 2006, detaliaza noile cerinte.

Publicat pe data de 1 februarie, standardul ISO / IEC 17021:2011, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care efectueaza activitati de audit si certificare a sistemelor de management, este destinat sa sporeasca increderea in certificatele eliberate care atesta conformitatea cu standardele de sistem de management (MSS), cum ar fi ISO 9001 (managementul calitatii ), ISO 14001 (managementul mediului) si ISO 22000 (managementul sigurantei alimentare).

Certificatele cu privire la aceste sisteme de management (si la altele) sunt utilizate pe scara larga in cadrul pietelor mondiale, avand rolul de a consolida increderea intre partenerii de afaceri, intre organizatii si clientii lor, permitand calificarea furnizorilor ca membri in cadrul lanturilor de aprovizionare si reprezentand una din conditiile de participare la licitatiile cu acordare de contracte de achizitii publice.

Respectarea cerintelor standardului are scopul de a asigura faptul ca organismele de certificare activeaza intr-o maniera competenta, consecventa si impartiala, facilitand astfel recunoasterea acestor organisme si acceptarea certificarilor efectuate, la nivel national si international.

Standardul ISO / IEC 17021, va servi, prin urmare, drept fundament pentru facilitarea recunoasterii certificarii sistemelor de management, in interesul comertului international.
Cerintele editiei din 2006 a standardului nu au fost modificate, cu exceptia cazului in care acestea le contrazic pe cele ale editiei din 2011.

Standardul ISO 17021 a fost, de asemenea, publicat intr-o editie neoficiala, ce contine sublinieri ale noului text precum si textul eliminat al editiei anterioare.

Noua editie va fi revizuita la un an dupa va fi fost utilizata, pentru a se decide daca este oportun ca diverse cerinte din cadrul primei editii sa fie modificate, pentru a fi aliniate corespunzator noilor cerinte.
Standardul ISO / IEC 17021:2011, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care efectueaza activitati de audit si de certificare a sistemelor de management, a fost dezvoltat de catre comitetul ISO pentru evaluarea conformitatii (ISO / CASCO) si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO, in tara noastra).

Standardul poate fi, de asemenea, obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 142 franci elvetieni pentru editia oficiala, neadnotata si la pretul de 208 franci elvetieni pentru editia originala alaturi de editia neoficiala, cu adnotari, prin ISO Store sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informatii. (dupa un comunicat de presa al ISO).

› Ghid online gratuit cu privire la noul ISO 17021