Home > Stiri EXTERNE > Platforma de Navigare Online a ISO

Facilitarea accesului la standardele ISO prin Platforma de Navigare Online

10 august 2012. Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) a lansat de curand o versiune noua, imbunatatita a Platformei de Navigare Online (Online Browsing Platform – OPB), oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a previzualiza peste 1 000 standarde ISO (ca si traducerile lor, acolo unde exista, ceea ce insumeaza un total de peste 2 000 documente), simboluri grafice, coduri, termeni si definitii.

Platforma de Navigare Online reprezinta inca o etapa in implementarea de catre ISO a tehnologiilor de ultima ora pentru publicarea standardelor internationale. Bazata pe limbajul XML, aceasta noua platforma le ofera atat utilizatorilor de standarde, cat si celor care le elaboreaza, o metoda mai simpla, mai rapida si mai buna de a folosi standardele si publicatiile ISO.

Utilizatorii au acum posibilitatea de a previzualiza continutul standardelor (inclusiv prefata, cuprinsul, introducerea, domeniul de aplicare si bibliografia), de a efectua cautari si de a folosi optiuni avansate de filtrare.

Utilizatorii mai pot cauta si termeni, definitii si simboluri grafice incluse in standardele ISO, deoarece Platforma de Navigare Online contine deja toata terminologia extrasa din intregul catalog de standarde ISO, ca si peste 4 000 simboluri. Si, de asemenea, ei pot cauta codurile de tara prin intermediul interfetei de utilizator disponibile in prezent in limbile engleza si franceza.

Alte standarde vor fi adaugate pe Platforma de Navigare Online, devenind disponibile pentru previzualizare de indata ce sunt convertite in format XML. Obiectivul ISO este de a converti 30 % din colectia de standarde ISO pana la sfarsitul anului 2012, intregul portofoliu urmand sa fie convertit pana la sfarsitul anului 2013.

Pentru a utiliza Platforma de Navigare Online, vizitati adresa www.iso.org/obp.

› Platforma de Navigare Online a ISO