Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 16344 – Performanta energetica a cladirilor

ISO 16344 faciliteaza intelegerea limbajului tehnic cu privire la performanta energetica a cladirilor

Pentru a se asigura de faptul ca toata lumea vorbeste acelasi limbaj tehnic cand este vorba de evaluarea performantei energetice a cladirilor, ISO a dezvoltat un nou raport tehnic. Acesta va ajuta in mod special organismele de certificare si evaluare in uniformizarea criteriilor de evaluare a performantei energetice a cladirilor.

In plus, pentru prima oara, constructorii, furnizorii, organismele de reglementare, legislatorii si consumatorii vor avea ocazia sa comunice folosind termeni comuni, acceptati prin acorduri internationale.

Raportul tehnic ISO/TR 16344:2012, Performanta energetica a cladirilor – Termeni uzuali, definitii si simboluri pentru certificarea si evaluarea energetica generala, ofera un adevarat vocabular specific acestui domeniu tehnic, permitand tuturor partilor interesate sa folosesca aceiasi termeni de referinta. Acest raport tehnic va sprijini sectorul energetic in stabilirea parametrilor certificarilor si evaluarilor energetice.

Desi conceptul de evaluare a performantei energetice a cladirilor a devenit un subiect de discutie la nivel mondial, inaintea publicarii acestui raport tehnic nu au existat o serie de termeni si definitii agreate la nivel international. In consecinta era dificil pentru diversele organizatii cu sedii in tari diferite si cu interese in acest domeniu sa compare variile criterii de performanta energetica.

Raportul tehnic ISO 16344 ofera un set comun, coerent, complex si cuprinzator de termeni, definitii si simboluri pentru toate elementele necesare evaluarii performantei energetice generale a cladirilor. Utilizarea acestuia este esentiala la evaluarea performantei in contextul reglementarilor nationale si regionale cu privire la constructii ( spre exemplu pentru verificarea conformitatii cu cerintele minime de performanta energetica, pentru certificarea performantei energetice etc).

Pentru facilitarea utilizarii, raportul tehnic este structurat pe categorii (cladirea propriu zisa, proiectul cladirii si energia utilizata), cuprinzand definitii, concepte si cantitati fizice detaliate in tabele, alocand masuratorilor energetice simbolurile si unitatile de masura corespunzatoare.

Performanta energetica este evaluata atat la nivelul cladirilor cat si pentru subansablurile acestora, fiind inclus si un sistem de delimitare a diferitelor structuri.

Raportul tehnic ISO/TR 16344:2012 detaliaza, de asemenea, un set comun de simboluri si indicatori. Simbolurile introduse sunt similare cu cele din cadrul standardelor internationale care acopera domeniul legat de performanta energetica a cladirilor, in particular existand un set de indicatori care ajuta la diferentierea dintre diferitele tipuri de utilizari energetice si de transmitere a energiei. Sunt incluse traduceri in franceza si germana a simbolurilor si indicatorilor.

Acest raport tehnic este primul dintr-o serie de trei standarde inrudite cu privire la performanta energetica a cladirilor. Celelalte doua sunt in stadiul final de pregatire: ISO 16343, Performanta energetica a cladirilor – Metode pentru prezentarea performantei energetice si pentru certificarea energetica a cladirilor si ISO 16346, Performanta energetica a cladirilor – Evaluarea performantei energetice generale.

Dl Egil Öfverholm, presedinte ISO/TC 163, a comentat :

“ISO/TR 16344:2012 va raspunde la asteptarile industriei de constructii cu privire la folosirea bunelor practici si la alegerea tehnologiilor relevante in termeni legati de certificare si evaluare a performantei.”

ISO 16344 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 163, Performanta termica si utilizarea energetica in mediul construit, in colaborare cu ISO/TC 205, Proiectarea mediului construit.

Raportul tehnic costa 140 franci elvetieni si este disponibil in cadrul institutelor nationale membre ISO (ASRO in Romania) precum si in cadrul secretariatului central ISO prin magazainul ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat al Organizatiei Internationale pentru Standardizare)

› ISO 16344 – Performanta energetica a cladirilor