Home > Noi STANDARDE ISO > Certificate ISO 2146 pentru inregistrarile bibliotecare

Standardul ISO 2146 privind inregistrarile bibliotecare marcheaza intrarea in era digitala

Cea de a treia revizuire a standardului ISO pentru biblioteci ofera un cadru ultramodern pentru efectuarea de inregistrari bibliotecare, adaptat la schimbarile radicale legate de metodele de colectare a informatiilor si de schimbul de date inter-bibliotecare, schimbari generale la nivel mondial fata de momentul ultimei revizuiri, anul 1988.

Avand in vedere ca inovatiile si metodele de expeditie au cunoscut o evolutie ascendenta la nivel global, sistemele necesita fie inregistrari in format international, fie cataloage interoperabile la nivel regional sau national, in vederea obtienerii unor rezultate adecvate ale cautarii dupa diferiti termeni.

Informatiile disponibile in cataloagele internationale sprijina ideea interoperabilitatii cu sistemele de management al culegerii de date si al arhivelor digitale, cu serviciile de cautare, livrare si oferire de referinte.

Standardul ISO 2146 : 2010, Informare si documentare – Servicii de inregistrare pentru biblioteci si organizatii conexe

ofera o baza conceptuala pentru dezvoltarea unei game complete de servicii de inregistrare necesare pentru bibliotecile clasice, cele digitale precum si pentru alte institutii conexe.

Standardul international 2146 stabileste normele de inregistrare operationale intr-un mediu electronic, de retea, in vederea furnizarii de informatii despre colectiile, activitatiile si serviciile unei institutii.

Standardul ISO 2146:2010 este aplicabil registrelor nationale publicate in doua sau mai multe limbi, cat si pentru registrele nationale sau regionale destina uzului international.

Impementarea ISO 2146 include, dar nu se limiteaza la:

• Sisteme de gestionare a colectiilor si a arhivelor digitale
• Servicii de cautare, inclusiv cataloage si indexuri, arhive de metadate si portaluri de meta cautare
• Servicii de livrare, servicii de gestionare a accesului la colectii si imprumut
• Servicii de oferire de referinte, inclusiv sisteme de management al referintelor sau servicii de referinte virtuale
• Servicii de referinte interne, de orice categorie, necesare pentru a sprijini aplicatiile detaliate mai sus. (www.iso.org)

Resurse similare: ISO 28118:2009, Informare si documentare – Indicatori de performanţă pentru biblioteci nationale

› Certificate ISO 2146 pentru inregistrarile bibliotecare