Evitati problemele la citirea fonturilor mici si la auzirea avertismentelor sonore gratie unor noi standarde ISO
» ISO 24501:2010, Ergonomie – Design accesibil – Nivelurile de presiune acustica a semnalelor auditive pentru produsele de consum si
» ISO 24502:2010, Ergonomie – Design accesibil – Specificatii ale contrastului luminii colorate in functie de varsta
Simiti ca ati inaintat in varsta doar pentru ca trebuie sa va concentrati pentru a putea vedea marcajele literale mici sau auzi semnalele sonore provenite de la noul d-voastra computer?
Ganditi-va de doua ori. Problema poate fi un defect de proiectare si nu varsta d-voastra.
Doua noi standarde internationale ISO vor ajuta la imbunatatirea accesabilitatii produselor, semnalizarilor si marcajelor, in special pentru persoanele in varsta, cele care sufera de dizabilitati dar si pentru noi toti.
Ele ofera informatii tehnice si know-how-ul ergonomic pentru proiectarea elementelor vizuale si auditive care acopera nevoile acestor membri ai populatiei, adesea neglijati.
Primul “document solutie” este un nou standard, ISO 24502:2010, Ergonomie – Design accesibil – Specificatii ale contrastului luminii colorate in functie de varsta.
Standardul specifica o metoda de calcul care poate fi aplicata la proiectarea de marcaje vizuale si afisaje, astfel incat acestea sa fie clar vizibile pentru persoanele in varsta, cu toate ca parametrul contrastului poate fi util persoanelor cu varsta intre 10-79 de ani.
De exemplu, cresterea contrastului (in special pentru lumina albastra), dimensiunea si vizibilitatea generala a afisjului dar si caracteristici integrate, cum ar fi monitoarele supradimensionate sau afisajul cu fonturi mari ca parte a design-ului de produs, pot ajuta foarte mult persoanele cu dificultati de vedere.
Cel de al doilea standard, ISO 24501:2010, Ergonomie – Design accesibil – Nivelurile de presiune acustica a semnalelor auditive pentru produsele de consum, are scopul de a determina un spectru sonor de semnale auditive corespunzatoare, astfel incat toti utilizatorii, inclusiv persoanele care sufera de pierderea auzului datorita inaintarii in varsta, sa le poata auzi in mod satisfacator, dincolo de zgomotul de fond.
Cele doua standarde fac parte dintr-un set de principii de proiectare care ajuta la accesibilizarea produselor, serviciilor si mediilor intalnite in toate aspectele vietii cotidiene, precum si pe piata de consum.
Standardele adopta principiile de proiectare accesibila a produselor, prezentate in ghidul ISO / IEC 71:2001, Linii directoare pentru dezvoltatorii de standarde pentru a raspunde nevoilor persoanelor in varsta si a celor cu handicap.
Dl. Kenji Kurakata, coordonator al echipei care a dezvoltat noile standarde, comenteaza:
“Aceste standarde vor contribui la accelerarea punerii in aplicare a proiectarii accesibile la diferite niveluri ale procesului de dezvoltare a produselor, cum ar fi cele de conceptualizare, planificare, management si de fabricatie.”
“Scopul nostru final este acela de a distribui conceptul si metodele de proiectare accesibila la sfarsitul procesului de design, ceea ce presupune fabricarea de produse de care sa se bucura oamenii in viata lor de zi cu zi.”
Standardele ISO 24501 si ISO 24502 au fost dezvoltate de ISO / TC 159, Ergonomie, subcomitetul SC 5, Ergonomia mediului fizic si sunt disponibile la ASRO, Asociatia de Standardizare din Romania.
Ele pot fi, de asemenea, obtinute direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 66 franci elvetieni. (dupa o stire ISO.org)