Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 24745 : 2011 – Protectia informatiilor biometrice

Sunt datele dvs. biometrice in siguranta online? Standardul ISO 24745 asigura securitatea si confidentialitatea

Biometria, ca si amprentele digitale si scanarea irisului, este folosita din ce in ce mai mult ca o forma de autentificare in tranzactiile online pe care ne putem baza. Insa cum putem fi siguri ca aceste date nu vor fi compromise? Pentru a asigura securitatea si confidentialitatea in timpul manipularii si prelucrarii informatiilor biometrice, ISO si Comisia International Electrotehnica (IEC) au publicat impreuna un nou standard international:

ISO/IEC 24745:2011, Tehnologia informatiei – Tehnici de securitate – Protectia informatiilor biometrice

Biometria se refera la identificarea automata a indivizilor pe baza caracteristicilor lor comportamentale si fiziologice. Ea include tehnologiile de recunoastere bazate pe imaginile fetei, irisului sau palmelor, modelele de voce si altele asemenea, de exemplu scanarea amprentelor folosite pentru a accesa un computer, sau scanarea irisului in controlul transfrontalier.

Dl Myung Geun Chun, editor de proiect al ISO 24745, explica: “Deoarece internetul este folosit tot mai mult pentru a accesa servicii cu informatii confidentiale, ca tranzactiile bancare electronice si ingrijirea medicala de la distanta, fiabilitatea si forta mecanismului de autentificare sunt esentiale. Biometria este privita ca o solutie eficace gratie legaturii sale unice cu individul, legatura care este aproape sau chiar absolut imposibil de falsificat.

“Iar tehnologia s-a maturizat. Costul tehnicilor biometrice a scazut, in timp ce fiabilitatea si popularitatea sa a tot crescut. Insa identificarea biometrica naste unele preocupari de neasemuit in privinta confidentialitatii.”

“Desi asocierea constanta si distincta cu un individ – pe de o parte – ofera asigurari irefutabile asupra autenticitatii, aceasta legatura care uneste biometria cu informatiile personal identificabile – pe de alta parte – prezinta unele riscuri, inclusiv prelucrarea si utilizarea ilicite a datelor. ISO 24745 este un instrument de nepretuit in tratarea acestor riscuri.”

In cazul biometriei, daca informatiile de autentificare sunt compromise, solutiile obisnuite, ca emiterea unei noi parole sau a altei dovezi, nu sunt disponibile, deoarece caracteristicile biometrice sunt dificil – daca nu imposibil – de schimbat. Mai mult decat atat, deoarece din ce in ce mai multe informatii personale identificabile sunt legate de referintele biometrice, iar aceste date sunt distribuite de la o margine la cealalta a granitelor internationale, este esential ca securitatea unui sistem biometric si confidentialitatea subiectilor sa fie protejate prin contramasuri eficace de control, dupa se subliniaza in ISO 24745.
tags: certificare ISO 24745, informatii biometrice, consultanta ISO 24745, tehnologia informatiei, implementare ISO 24745, tehnici de securitate

› ISO 24745 : 2011 – Protectia informatiilor biometrice