Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 26866, Materiale de frecare pentru placarea sabotilor de frana

Cat de sigur este sistemul dvs. de franare? Standardul ISO 26866 ofera un test complet

Un nou standard ISO este disponibil pentru testarea placutelor de frana in vederea asigurarii conducatorilor auto ca sunt in posesia unui sistem de franare optim din punct de vedere al sigurantei si performantei.

In prezent sunt utilizate o varietate de metode de testare a sistemuluii de franare, care ofera o varietate de niveluri de precizie si fiabilitate.

Aceast tip de verificare este cunoscut sub numele de “testare de uzura” si se refera la evaluarea materialelor cu care sunt placate sabotii de frana.

Una din principalele dificultati cu care se confrunta producatorii de camioane se refera ineficienta acestei metode de testare, tradusa prin cost ridicat, consum de timp si necesitatea repetarii testarii.

Aceste costuri ar putea fi reduse drastic in cazul in care placutele de frana ar putea fi testate o singura data si rezultatele testului de siguranta sa fie acceptate in toate pietele.

Standardul ISO 26866:2009, Vehicule rutiere – Materiale de frecare pentru placarea sabotilor de frana – Procedura standard de testare pentru vehiculele comerciale cu frane pe baza de aer comprimat, compileaza intr-o procedura unica toate cerintele specifice, de interes pentru producatori, referitoare la uzura.

Standardul este destinat sa ofere utilizatorilor o privire de ansamblu asupra comportamentului la uzura a materialelor supuse frecarii intense, acest lucru petrecandu-se intr-un interval de timp mai mic decat cel necesar aplicarii combinate a tuturor testelor.

ISO 26866:2009 a fost dezvoltat pentru a oferi o evaluare exacta si repetabila a diferitelor teste, astfel ajungandu-se la o evaluare fiabila a eficientei materialelor folosite la sistemele de franare. Standardul se aplica in cadrul diferitelor etape ale ciclului de viata a produsului, incluzand dezvoltarea produsului, la nivelul prototipurilor de produse, specificatiilor asupra produsului precum si in timpul desfasurarii productiei de serie.

“Acest standard international a rezultat din stransa colaborare cu principalii producatori de vehicule, cu producatorii de componente pentru sistemul de franare, cu furnizorii de servicii de testare si cu organizatiile de dezvoltare a standardelor”,

a declarat Abendroth Harald, presedintele grupului de lucru care a dezvoltat acest standard.

Standardul a fost dezvoltat ca parte a programului global referitor la materialele supuse frecarii intense prezentate in standardul ISO 15484:2008, Vehicule rutiere – Materiale de frecare pentru captusirea placutelor de frana– Definirea produsului si asigurarea calitatii.

Noul standard se aplica la vehiculele comerciale cu frane pe baza de aer comprimat in categoriile M2, M3, N2, N3, O3 si O4, asa cum sunt definite in cadrul Comisiei Economice a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Europa (CEE / ONU), rezolutia consolidata privind constructia vehiculelor (RE3 UNECE ).

Standardul este destinat sa fie utilizat in asociere cu alte standarde aplicabile sau alte proceduri de testare pentru a se evalua complet gradul de adecvare a materialelor de frictiune cu utilizarea pentru o anumita activitate specifica, pentru o piata singulara sau pentru o anume platforma de vehicul.

Michael Rohde, lider de proiect al standardului, subliniaza importanta noii publicatii:

“Armonizarea domeniilor de aplicare a vehiculelor comerciale nu mai este doar un obiectiv pe termen lung. Ea este o realitate o data cu noul standard ISO 26866. Industria auto are premisele pentru a obtine beneficii substantiale, incluzand economii de timp si de costuri. “

ISO 26866:2009, Vehicule rutiere –Materiale de frecare pentru placarea sabotilor de frana- Procedura standard de testare pentru vehiculele comerciale cu frane pe baza de aer comprimat, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 22, Vehicule rutiere, subcomitetul SC 2, Sisteme si echipamente de franare si este disponibil la institutele nationale membre ISO, ASRO in Romania; direct de la Secretariatul Central ISO, pretul este de 74 franci elvetieni.

› ISO 26866, Materiale de frecare pentru placarea sabotilor de frana