Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 40500 pentru Accesibilitatea continutului web

Liniile directoare W3C pentru accesibilitatea continutului web au devenit noul standard international ISO/IEC 40500

26 octombrie 2012. Deoarece reteaua web devine un instrument tot mai important pentru indeplinirea sarcinilor cotidiene, un nou standard ISO/IEC se pregateste sa o faca mai accesibila si persoanelor cu dizabilitati. Multumita noului standard ISO/IEC 40500:2012, Tehnologia informatiei – Linii directoare W3C pentru accesibilitatea continutului web (WCAG) 2.0, reteaua web va putea fi folosita de toata lumea.

Elaborate initial de World Wide Web Consortium (W3C), liniile directoare care se regasesc in acest standard incearca sa rezolve problemele pe care le pot intampina persoanele cu dizabilitati – cecitate si probleme de vedere, surditate si deficiente auditive, deficiente de invatare, alterari ale functiilor cognitive, mobilitate redusa, handicapuri de limbaj si fotosensibilitate.

De exemplu, aceste linii directoare recomanda ca pentru orice continut non-text sa fie puse la dispozitie alternative text, astfel incat persoanele care folosesc tehnologii de asistare sa poata beneficia de toate informatiile. Ele mai solicita si ca paginile sa fie concepute in asemenea mod incat sa nu provoace crize de epilepsie, punand accentul pe unele caracteristici cum ar fi previzibilitatea si lizibilitatea.

“Acest important standard privind accesibilitatea, care este deja aplicat pe scara larga la nivel international, poate acum beneficia de o mai mare recunoastere oficiala din partea organismelor nationale membre ISO/IEC,” a explicat Jeff Jaffe, CEO, W3C. “Aceasta recunoastere ar trebui sa favorizeze adoptarea armonizata a WCAG 2.0 de catre guverne, intreprinderi si intreaga comunitate web.”

Karen Higginbottom, presedinta comitetului mixt ISO/IEC care a dezvoltat standardul (ISO/IEC JTC 1, Tehnologia informatiei) a spus:

“Adoptarea WCAG 2.0 ne permite sa beneficiem de expertiza W3C si sa evitam sa reinventam roata. Speram, de asemenea, ca recunoasterea sa de catre ISO/IEC va incuraja o mai mare convergenta in jurul WCAG 2.0, stimuland si mai mult dezvoltarea de software si de instrumente insotitoare. Iar acest lucru este important deoarece ISO 40500 le va da posibilitatea mai multor oameni sa participe la reteaua web si sa se bucure de toate avantajele sale.”

Dupa ce au semnat Conventia Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, un numar tot mai mare de tari au cautat solutii pentru a le face mai accesibila tehnologia informatiei persoanelor cu handicap. Indrumarile WCAG 2.0 au fost adoptate sau mentionate de multe guverne si organizatii.

“Aprobarea ISO/IEC creste posibilitatile de adoptare a tehnologiei si a regulilor W3C,” a subliniat Judy Brewer, directoarea Initiativei privind Accesibilitatea Web din cadrul W3C. “In unele tari, politicile impun ca standardele tehnice adoptate pe plan national sa fie neaparat standarde ISO/IEC. Aprobarea oficiala primita de la JTC 1 a WCAG 2.0 va creste implementarea acestor indrumari, va reduce diferentele de aplicare si le va oferi tuturor utilizatorilor o mai mare interoperabilitate pe web.”

Standardul ISO/IEC 40500:2012, Tehnologia informatiei – Linii directoare W3C pentru accesibilitatea continutului web (WCAG) 2.0, a fost elaborat de comitetul tehnic mixt ISO/IEC JTC 1, Tehnologia informatiei. El costa 38 franci elvetieni si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) si la secretariatul central ISO, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/fr/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=58625) ori contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (iso.org)

› ISO 40500 pentru Accesibilitatea continutului web