Revista ISO evidentiaza standardele de calitate privind accesibilitatea
Potrivit Natiunilor Unite, 10% din populatia lumii – 650 de milioane de persoane – sunt afectate de cel putin un tip de handicap. In plus, un sfert din toti cetatenii din tarile dezvoltate au sau depasesc varsta de 60 de ani si, pana in 2050, majoritatea tarilor in curs de dezvoltare vor fi in aceeasi situatie.
Tinand cont de impactul enorm asupra situatiei sociale si economice din tarile din intreaga lume datorat acestei stari de fapt, numarul din septembrie al Focus +, editata de ISO (Organizatia Internationala de Standardizare), dedica raportul special accesabilitatii.
In societatea informationala de astazi, accesibilitatea ridicata este o cerinta absolut necesara la folosirea unei game largi de echipamente electronice, de la telefoane mobile si aparate de uz casnic la tastaturi si copiatoare.
Tematica accesibilitatii este dezvoltata prin activitatea diferitelor comisii tehnice, care se dezvolta standarde ISO relevante.
O serie de articole acopera subiecte cum ar fi accesibilitatea interfetei cu utilizatorul IT precum si accesabilitatea constructiilor. In articole se arata faptul ca standardele ISO sunt instrumente puternice pentru abordarea acestor probleme care contribuie la sprijinirea producatorilor, guvernelor, organismelor de reglementare, designerilor si arhitectilor care proiecteaza si definesc produse si servicii ce imbunatatesc calitatea vietii pentru toti.
Alte articole subliniaza modul in care standardele internationale raspund nevoilor persoanelor varstnice si / sau a persoanelor cu handicap, precum si modul in care produsele si serviciile pot fi adaptate pentru utilizatori diferiti.
Editia din acesta luna a revistei contine, de asemenea, un interviu exclusiv cu Dr. Andrew S. Imada, presedinte al Asociatiei Internationale Ergonomie (AIE).
El declara:
“Accesibilitatea, precum si ergonomia, subliniaza necesitatea concentrarii asupra nevoilor umane in momentul proiectarii produselor si definirii serviciilor. Atat accesabilitatea cat si ergonomia plaseaza factorul uman, cu preferintele, nevoile si abilitatile sala, in centrul procesului de creatie.”
Accesibilitatea reprezinta, de asemenea, tema centrala din acest an a Zilei Mondiale a Standardizarii, din 14 octombrie – “Standardele fac lumea mai accesibila pentru toti”.
Totodata, aceasi tematica a accesabilitatii va fi evidentiata in cadrul unui seminar international tinut intre 3 si 4 noiembrie in Geneva, Elvetia, unde se vor revizui si examina standardele necesare pentru a facilita solutii accesibile pentru toate aspectele vietii cotidiene de pe mapamond.
Numarul din septembrie al ISO Focus + contine, de asemenea, un articol despre “Maestrii fotbalului din Sialkot” unde, cu amintirea Cupei Mondiale 2010 inca vie in memorie, sunt detaliate o serie de povesti de viata, cu vise indeplinite si sperante destramate.
Se remarca povestea orasului Sialkot in provincia Punjab din Pakistan, cu fatetele lui – de la miile de mingi de fotbal fabricate pentru meciurile de fotbal internationale, la colaborarea cu Organizatia Internationala a Muncii (OIM) si Fondul Natiunilor Unite pentru Copii ( UNICEF) pentru combaterea muncii copiilor – si influenta adusa de standardele ISO. (www.iso.org)