Home > Noi STANDARDE ISO > Manual ISO – Specificatii geometrice ale produselor

Manualul ISO/DS demitizeaza specificatiile geometrice ale produselor

1 februarie 2012. ISO si Danish Standards (DS – membrul ISO reprezentand Danemarca) au publicat in colaborare un manual despre specificatiile geometrice ale produselor (SGP). In acest domeniu, aproape 120 de standarde ISO ofera o baza armonizata la nivel mondial pentru desenul tehnic, cu avantaje pentru productie si comert.

Manualul in limba engleza, The ISO Geometrical Product Specifications Handbook – Find your way in GPS, a fost scris de dr. Henrik S. Nielsen, presedintele comitetului tehnic ISO/TC 213, care dezvolta standarde SGP cu participarea organismelor nationale membre ISO din 23 de tari.

Standardele SGP ofera un limbaj international al simbolurilor care exprima tolerantele in desenul tehnic. Acest lucru face posibil ca un desen al unei componente care a fost dezvoltat intr-o tara sa poata fi trimis in alta tara de pe cealalta parte a globului, unde desenul sa fie inteles si componenta fabricata fara ca proiectantul si furnizorul sa aiba in comun alt limbaj in afara de SGP.

Dr. Henrik a comentat: “Scopul acestei carti este partial de a functiona ca un manual in scoli si universitati tehnice. Cu toate acestea, ea poate fi folosita si pentru studiul individual si ca titlu de referinta.”

“Obiectivul cartii este, pe de o parte, de a oferi cititorului un bagaj suficient de cunostinte pentru a putea citi si interpreta desenele SGP si, pe de alta parte, de a sti sa utilizeze vocabularul si sintaxa pentru a exprima cerintele geometrice ale unei componente sub forma unor cerinte SGP corect formulate.”

Gratie unor ilustratii color usor de inteles si a exemplelor precise, manualul ii explica cititorului regulile de baza pentru interpretarea limbajului grafic SGP si ofera o procedura pas-cu-pas pentru toleranta componentelor si produselor cu astfel de specificatii.

Cartea mai arata modul in care toti cei care contribuie la realizarea produsului, de la ideea initiala la fabricare si verificare, pot beneficia de folosirea SGP. Acest lucru se intampla deoarece tolerantele SGP permit definirea mai precisa a caracteristicilor functionale si, prin urmare, pot fi mai mari, astfel incat componentele pot fi fabricate mai ieftin.

Manualul The ISO Geometrical Product Specifications – Find your way in GPS (378 pagini, in format B5, numai in limba engleza, ISBN 978-87-7310-721-8) este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 70 de franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› Manual ISO – Specificatii geometrice ale produselor