Home > Stiri EXTERNE > ISO la Forumul Economic Mondial

ISO participa la eforturile Forumului Economic Mondial de a oferi solutii globale la problemele globale

3 februarie 2012. Faptul ca tot mai multi factori de decizie internationali recunosc ca standardele internationale ISO isi aduc contributia in mod practic la abordarea numeroaselor provocari pe care le are de infruntat comunitatea internationala a dus la invitarea Organizatiei Internationale pentru Standardizare la doua dintre consiliile globale initiate de Forumul Economic Mondial (WEF), organizatorul intalnirii liderilor din mediul de afaceri, sfera guvernamentala si societatea civila, care are loc anual in Davos, Elvetia.

Fiecare consiliu serveste drept grup consultativ neoficial in cadrul WEF si, prin intermediul acestui forum, serveste comunitatea internationala. Consiliile reunesc experti, inclusiv lideri din mediul de afaceri si cel guvernamental, intr-un proces creativ continuu, cuprinzator si impartasit, prin care sunt monitorizate si abordate provocarile mondiale, regionale si industriale din ziua de azi.

Organizatia ISO, care a dezvoltat peste 19 000 de standarde internationale voluntare dedicate aproape fiecarui sector de activitate tehnologica si economica, a fost invitata sa participe in consiliile WEF care lucreaza la rezolvarea urmatoarelor probleme:
• Evaluarea progreselor inregistrate – si anume sa contribuie la dezbaterile despre viitorul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului dupa 2015 propunand un plan pentru urmatoarea generatie de obiective;
• Noi platforme de cooperare la nivel mondial, de rezolvare a problemelor si de guvernare.
Secretarul general ISO, Rob Steele, a fost prezent la intalnirile cu liderii din sectoarele public si privat ai grupurilor care abordeaza aceste probleme, intalniri care au avut loc in ianuarie la Davos in cadrul WEF 2012.

“Unul dintre punctele de interes central al acestei reuniuni de la Davos a fost ‘riscul global’, ” a declarat Rob Steele. “A fost prezentat Raportul asupra riscurilor globale in 2012, care a scos in relief acele zone in care riscul care se extinde pe pietele financiare ca o consecinta a schimbarilor climatice, a revolutiilor in societate si a consecintelor neasteptate ale tehnologiei are sanse crescute de instabilitate. Ce este semnificativ este numarul acestor zone in care ISO a dezvoltat si dezvolta in continuare standarde, dar si al zonelor in care trebuie sa ne intrebam cum am putea sa facem mai mult – una din ele fiind atacurile cibernetice.”

Rob Steele a scos in evidenta faptul ca standardele ISO sprijina Obiectivele Mileniului stabilite de Natiunile Unite, cum ar fi asigurarea alimentelor si apei pentru populatia lumii. Alte standarde deja publicate sau in curs de dezvoltare se adreseaza unor domenii ca managementul riscului, guvernarea corporativa, securitatea informatiei, siguranta rutiera, securitatea lantului de aprovizionare, schimbarile climatice, sanatatea si securitatea, problemele consumatorilor si responsabilitatea sociala – toate fiind probleme stringente la nivel mondial.

“La reuniunile internationale asa cum este acest forum din Davos, au loc dezbateri ample despre ceea ce reprezinta provocarile globale,” a mai spus secretarul general ISO. “Competenta ISO este tocmai in dezvoltarea unor cerinte, indicatori si indrumari prin care sunt puse la dispozitie solutii globale la astfel de provocari si de aceea sunt incantat ca ISO va contribui in perspectiva la lucrarile acestor consilii globale ale Forumului Economic Mondial.” (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› ISO la Forumul Economic Mondial