Home > Stiri EXTERNE > Multiplicatorul de forta pentru inovatia IT&C

Noua brosura ISO considera inovatiile aduse de standardele IT&C drept un multiplicator de forta

31 ianuarie 2012. ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) a publicat de curand o noua brosura care ofera o privire de ansamblu concisa asupra modului in care standardele privind tehnologia informatiei si a comunicatiilor (IT&C) pot fi un multiplicator de forta prin care sunt atinse rezultate pozitive. Brosura se concentreaza asupra lucrarilor comitetului tehnic unit alcatuit din membri ISO si IEC (Comisia Electrotehnica Internationala), ISO/IEC JTC 1, Tehnologia informatiei.

Tehnologia informatiei si a comunicatiilor (IT&C) patrunde in toate sectoarele economice si in vietile de zi cu zi ale majoritatii oamenilor din intreaga lume (in mediul de afaceri si in sfera industriala, acasa, in administratie, educatie, caritate etc.). Industria IT&C reprezinta o componenta cheie a cresterii economice, oferind numeroase locuri de munca. Eficacitatea si cresterea sa sunt determinate de abilitatea partilor sale componente de a “vorbi” intre ele, adica de a interopera.

Brosura de 24 de pagini se intituleaza Multiplicatorul de forta pentru inovatia IT&C – Comitetul tehnic unit ISO/IEC JTC 1,Tehnologia informatiei, standarde. Ea explica modul in care standardele IT&C dezvoltate de ISO/IEC JTC 1 sunt absolut esentiale pentru interoperabilitatea diferitelor parti componente si a produselor provenind de la producatori diferiti.

“Cu peste 2400 de standarde si de documente asociate dezvoltate de peste 2000 de experti ai organismelor nationale membre ISO din intreaga lume, ISO/IEC JTC 1 ofera pietei solutii inovatoare si cele mai bune practici,” se specifica in brosura. “Standardele sale aduc beneficii tuturor partilor interesate din societate: indivizilor, afacerilor si guvernelor.”

Indivizii beneficiaza de:
• Mai multe alegeri si costuri reduse: cand standardele sunt folosite pentru a permite o mai mare usurinta de acces la mai mult decat o singura optiune privind sistemul, rezultatul este o competitie sporita intre producatori si furnizorii de servicii.

Afacerile beneficiaza de:
• Economii de scara: prin standardizare, industria poate atinge mai rapid o productie in masa si poate obtine un profit din costurile de cercetare si dezvoltare. Initiativele de standardizare internationala pot deschide accesul la piata globala;
• Cresterea increderii clientilor in produsele sau in serviciile cumparate de la companiile care respecta standardele internationale;
• Cresterea vanzarilor: produsele flexibile si interoperabile vor fi mai atractive pentru clienti.

Guvernele beneficiaza de:
Un instrument prin care isi asigura initiativele politice:
• Standardele IT&C sunt cruciale pentru dezvoltarea aplicatiilor interoperabile care, la randul lor, sunt importante pentru viitoarea crestere economica;
• Standardele IT&C ofera o masura de judecare a ofertelor la licitatiile de achizitii publice.

Standardele internationale le permit cumparatorilor sa nu fie blocati la platforma unui singur proprietar. In ultimii 25 de ani ai existentei sale, ISO/IEC JTC 1 a dezvoltat un numar de standarde IT&C foarte pertinente si utile in domeniul multimedia (de exemplu, MPEG), al cardurilor IC (“carduri inteligente”), al securitatii IT&C, al interogarii bazelor de date si al limbajelor de programare, ca si al seriilor de caractere, pentru a numi doar cateva.

Brosura expune cinci exemple ale celor mai noi solutii inovatoare si interoperabile IT&C dezvoltate de comitetul tehnic ISO/IEC JTC 1, care ofera beneficii enorme atat companiilor IT&C, cat si clientilor:
• Cardurile inteligente;
• Codurile de bare si RFID;
• Securitatea informatiilor;
• Biometria;
• Cloud computing (informatica dematerializata/dispersa).

Brosura descrie noile evolutii si viitoarea orientare a lucrarilor comitetului tehnic unit si modul in care acesta abordeaza caracterul accesibil. Mai sunt incluse si liste ale tarilor participante la ISO/IEC JTC 1, ale organizatiilor autorizate sa propuna specificatii disponibile in mod public (PAS) si ale organizatiilor de legatura.

Brosura Multiplicatorul de forta pentru inovatia IT&C – Comitetul tehnic unit ISO/IEC JTC 1,Tehnologia informatiei, standarde, in format A4, este disponibila gratuit in limbile engleza (ISBN 978-92-67-10558-1) si franceza (ISBN 978-92-67-20558-8) la secretariatul central ISO, vizitand magazinul online ISO sau contactand departamentul de marketing si comunicare. Ea mai poate fi descarcata gratuit si ca fisier PDF de pe site-ul oficial ISO, la adresa http://www.iso.org/iso/ict_innovation.pdf. (dupa un comunicat de presa al iso.org)

› Multiplicatorul de forta pentru inovatia IT&C