Home > Noi STANDARDE ISO > Un nou manual ISO – dezvoltarii exporturilor in tarile in curs de dezvoltare

Un nou manual ISO/ITC marcheaza calea dezvoltarii exporturilor in tarile in curs de dezvoltare

ISO si Centrul pentru Comert International (ITC) au publicat un nou manual care detaliaza avantajele exportatorilor din tarile in curs de dezvoltare prin prisma colaborarii stranse dintre organismele nationale de standardizare (NSB) si organizatiile care promoveaza comertul (TPO).

Publicatia Conexiuni pentru dezvoltarea exportului a fost scrisa pentru functionarii cu responsabilitati in comertul international, lucrand pentru diverse organizatii tip NSB si TPO sau agentii guvernamentale.

NSB si TPO detin diverse roluri specifice importante – NSB sunt dezvoltatori de standarde nationale si sunt reprezentanti ai tarilor care fac parte din cadrul organizatiilor de standardizare internationale sau regionale, in timp ce TPO au ca obiect colectarea de informatii despre pietele straine, facilitand comertul exterior.

In majoritatea tarilor in curs de dezvoltare, NSB reprezinta puncte de referinta in materie de practica comerciala, in conformitate cu acordul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), privind barierele tehnice in calea comertului (BTC), putand indeplini si rolul de furnizoare de servicii de evaluarea conformitatii.

Cu toate acestea, in multe tari, in trecut, nu a existat deloc sau intr-o masura foarte mica cooperare formala intre NBS si TPO.

Directorul executiv ITC, d-na Patricia Francis si secretarul general ISO, Rob Steele, mentioneaza in prefata noii carti:

“Cresterea comertului international si importanta pregnanta a standardelor de inalt nivel si a reglementarilor tehnice in cadrul pietelor dezvoltate ofera importante oportunitati organizatiilor NBS si TPO pentru o colaborare mai stransa si pentru crearea unor mai multe facilitati pentru exportatori prin demonstrarea conformitatii produselor comercializate cu cerintele pietei, imbunatatindu-se in acest mod competitivitatea nationala.”

Aceasta a mai declarat:

“Aceasta colaborare faciliteaza asistenta oferita oricarei intreprinderi care doreste sa-si realizeze produsele pe piete externe fiind deosebit de utila mai ales intreprinderilor mici si mijlocii (SME) care gasesc deosebit de greu informatii necesare pentru a evolua mediul comercial extern si pentru a se conforma cerintelor si restrictiilor nationale.
Pentru a explora modul in care o astfel de colaborare ar putea fi realizata, ISO si ITC au organizat in comun o consultare regionala cu tema “Managementul Calitatii: Corelarea dintre TPOs si NBS pentru dezvoltarea exportului.”

Evenimentul a fost tinut in Malaezia, in decembrie 2009, fiind partial finantat de Agentia Internationala Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare.

Noul manual ISO se bazeaza pe rezultatul acestei reuniuni si reflecta pozitia exprimata de participanti. Exemplele date sunt extrase din experientele comune ale participantilor si pot fi utilizate de catre economiile in curs de dezvoltare din toate regiunile, revizuite cu specificatiile locale. (sursa: Organizatia Internationala de Standardizare)

› Un nou manual ISO – dezvoltarii exporturilor in tarile in curs de dezvoltare