Home > Articole ISO > Colaborare in privinta dezvoltarii sustenabile

ISO si Initiativa pentru Raportare Globala isi intaresc colaborarea in privinta dezvoltarii sustenabile

7 septembrie 2011. ISO, cel mai mare dezvoltator de standarde internationale voluntare din lume si Initiativa pentru Raportare Globala (GRI), dezvoltatorul celui mai folosit cadru de raportare a sustenabilitatii din lume, au semnat recent un memorandum de intelegere in vederea cresterii cooperarii dintre cele doua organizatii.

GRI a fost una dintre cele 42 de organizatii din sectoarele public sau privat care au participat prin reprezentantii a 99 de tari membre ISO la dezvoltarea lui ISO 26000, standardul international care ofera indrumari asupra responsabilitatii sociale, care a fost publicat pe 1 noiembrie 2010. Dupa ce standardul a fost lansat, GRI a publicat un document auxiliar despre cum se pot obtine avantaje maxime de pe urma lui ISO 26000 impreuna cu liniile directoare pentru raportarea sustenabilitatii – GRI si ISO 26000: Cum sa folosim indrumarile GRI impreuna cu ISO 26000.

Memorandumul de intelegere a fost semnat la Geneva, in Elvetia, acolo unde are sediul Secretariatul central ISO, pe 5 septembrie 2011, de secretarul-general ISO, Rob Steele, si de directorul GRI, Ernst Ligteringen.

Memorandumul de intelegere vizeaza sa influenteze activitatile celor doua organizatii care au legatura cu raportarea si luarea de repere in afaceri privind dezvoltarea sustenabila – impartasind informatiile despre standardele ISO si programele GRI , facand echipa cu alti parteneri, participand la dezvoltarea unor documente noi sau corectate, promovand impreuna aceasta initiativa.

De asemenea, ISO si GRI isi vor sprijini si promova reciproc implicarea in initiativele legate de dezvoltarea durabila, cum este cazul conferintei Rio+20 din Brazilia in 2012, sau a altor programe ale unor organizatii ca Pactul Global ONU, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ca si Programul de Mediu ONU.

Secretarul-general ISO, Rob Steele, a comentat: “Parteneriatele cu parti interesate importante, asa cum este GRI, ajuta ISO sa isi sporeasca acele cunostinte de afaceri ale standardelor pe care le emite, ca si valoarea lor de a dezvolta solutii globale practice la provocarea mondiala a sustenabilitatii pe care o infrunta planeta noastra.”

Directorul GRI, Ernst Ligteringen, a adaugat: “Misiunea GRI este de a transforma raportarea sustenabilitatii intr-o practica standard, iar noul parteneriat incheiat astazi cu ISO va ajuta mai multe companii din jurul lumii sa isi imbunatateasca managementul sustenabilitatii si practicile de raportare.”

Despre ISO

ISO este cel mai mare dezvoltator si editor de standarde internationale din lume. ISO reprezinta o retea de institute nationale de standarde din circa 163 de tari. Peste 100 dintre membrii ISO provin din tari in curs de dezvoltare. ISO detine peste 18 600 de standarde internationale in portofoliul sau actual, iar programul de lucru ISO se intinde de la standarde pentru activitati traditionale, ca agricultura si constructiile, la ingineria mecanica, fabricarea si distributia, transporturile, dispozitivele medicale, mediul inconjurator, siguranta, tehnologiile informatiei si comunicatiilor, si pana la standarde pentru cele mai bune practici si pentru servicii.

Despre Initiativa pentru Raportare Globala

Initiativa pentru Raportare Globala (GRI) vizeaza raportarea sustenabilitatii de catre toate organizatiile. GRI produce un cadru cuprinzator pentru raportarea sustenabilitatii, care este folosit la scara larga pretutindeni in lume, pentru a da posibilitatea unei mai mari transparente organizatorice. Acest cadru, care include indrumarile necesare raportarii, stabileste principiile si indicatorii pe care ii pot folosi organizatiile pentru a-si raporta performanta economica, ambientala si sociala. GRI se dedica imbunatatirii continue si cresterii utilizarii acestor indrumari, care sunt disponibile publicului in mod gratuit. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› Colaborare in privinta dezvoltarii sustenabile