Turismul de aventura – mai multa distractie, mai putine riscuri
Simtiti nevoia de aventura? Cursurile rapide de apa va tenteaza? Adorati sa calatoriti in jungla deasa sau sa va catarati pe cele mai inalte piscuri? Visati sa mergeti pe bicicleta pe cele mai incredibile rute de pe glob?
Expeditiile, excursiile montane, mersul pe bicicleta si rafting-ul pot fi experiente extraordinare pe care sa le rememorati toata viata, dar sunt in acelasi timp si potential periculoase. Tinand cont ca turismul de aventura cunoaste o crestere continua de popularitate, siguranta devine un element crucial.
ISO lucreaza in acest moment la doua standarde care sa tina riscul sub control si sa permita distractiei sa ramana la cele mai inalte cote.
Turismul de aventura, o nisa de piata in expensiune rapida, a crescut cu peste 17% intre 2009 si 2010, fiind inclus in intregime sau doar partial in una din patru din fiecare excursie organizata. Aceasta tendinta are toate premisele sa continue. Un studiu desfasurat de catre “Adventure Travel Trade Association” in anul 2011 a concluzionat ca pana in anul 2050 turismul de aventura va face parte din 50% din toate excursiile desfasurate.
Tinand cont de aceste tendinte, experti din cateva tari sunt procupati pentru dezvoltarea a doua standarde cu privire la:
• Sisteme de management al sigurantei – ISO 21101
• Informarea participantilor – ISO 21103
In plina dezvoltare se afla si un raport tehnic, intitulat “Lideri – Competenta personala”. Toate aceste documente vor fi publicate in cursul anului 2013.
Primul din aceste standarde, ISO 21101, defineste cerintele unui sistem de management al sigurantei pentru furnizorii de servicii de turism de aventura, incurajandu-i sa revizuiasca activitatile pe care le desfasoara, sa inteleaga cerintele participantilor, sa defineasca procesele de siguranta si sa tina sub control toate aceste actiuni.
Standardul poate fi utilizat pentru a defini o politica, planuri si obiective de siguranta precum si pentru a fundamenta proceduri pentru managementul riscului, competentele personalului, pentru controalele operationale si pregatirea in cazul aparitiei unor situatii de urgenta.
Cel de al doilea standard, ISO 21103, specifica tipul de informatie care trebuie furnizata catre potentialii participanti sau altor parti interesate in industria turismului de aventura, avand in vedere aspectele contractuale.
Impreuna, aceste standarde se vor potenta reciproc pentru a oferi o mai mare siguranta, competitivitate si incredere pentru turismul de aventura la nivel mondial, in mod special in cazul destinatiilor unde sunt necesare actiuni semnificative pentru imbunatatirea serviciilor.
Si cine stie? Poate ca vor incuraja mai multi oameni sa pornesca in cautarea de noi aventuri. ISO lucreaza la aceste standarde pentru a tine riscul sub control si a duce distractia la cote maxime. (conf. unui comunicat de presa ISO)