Home > Noi STANDARDE ISO > Standardul ISO 26000 nu poate fi folosit pentru certificare ISO

Standardul ISO 26000, cuprinzand linii orientative cu privire la responsabilitatea sociala, nu poate fi folosit pentru certificare ISO

iso 26000 responsabilitate socialaISO, in calitate de dezvoltator al recent publicatului standard ISO 26000 care furnizeaza consiliere privind responsabilitatea sociala si International Accreditation Forum (IAF) au emis o declaratie comuna, consolidand punctul de vedere conform caruia standardul ISO 26000 nu poate fi utilizat pentru certificare ISO.

Mai mult, cele doua organizatii au declarat ca intentioneaza sa ia masuri impotriva cererilor de certificare la standard.

Portfoliul ISO de 18 500 standarde include o serie de standarde pentru managementul sistemelor, cum ar fi bine-cunoscutul ISO 9001 pentru managementul calitatii, care a fost special dezvoltat si poate fi utilizat pentru certificarea ISO.

Aceasta inseamna ca un organism de certificare auditeaza sistemul de management al unei organizatii si elibereaza un certificat iso care arata conformitatea cu cerintele standardului.

Organismele nationale de acreditare care sunt membre ale IAF “acrediteaza” (aproba) organisme de certificare ISO competente sa efectueze propriile lor certificari.

Cu toate acestea, ISO 26000 nu este un standard de management de sistem si mai ales nu contine cerinte pe baza carora o organizatie sau sistem de management al acesteia ar putea fi auditat si certificat.

ISO 26000 ofera orientari cu privire la ceea ce este responsabilitatea sociala si la modul in care organizatiile pot functiona intr-o maniera responsabila din punct de vedere social.

Mai mult decat atat, domeniul de aplicare al ISO 26000 face foarte clar faptul ca standardul nu poate fi utilizat pentru certificare, in documentatie specificandu-se:

“Acest standard international nu este un standard de management al sistemului. Acesta nu este destinat sau adecvat pentru scopuri de certificare sau pentru utilizarea in actiuni de reglementare sau contractuale.

Orice oferta de certificare sau pretindere de detinere de certificare ISO 26000 ar fi o denaturare de intentie si scop si o utilizare abuziva a acestui standard international. Deoarece acest standard international nu contine cerinte, orice astfel de certificare nu ar reprezenta o demonstratie de conformitate cu acest standard international.” (www.iso.org)

Articole asemanatoare:
ISO 26000 si responsabilitatea sociala
ISO 26000 pentru Responsabilitate Sociala aprobat pentru publicare
Decizia de avansare a ISO 26000 catre stadiul de proiect final

› Standardul ISO 26000 nu poate fi folosit pentru certificare ISO