Home > Stiri EXTERNE > Nigeria urmeaza sa adopte standardul ISO 26000

25 aprilie 2012. Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) a demarat, prin intermediul organismului national membru ISO – Organizatia de Standardizare din Nigeria (SON) – procesul de adoptare a standardului international privind responsabilitatea sociala, ISO 26000, in Nigeria.

Organizatia de Standardizare din Nigeria (SON) si partenerul sau la acest proiect, ThistlePraxis Consulting (TPC), au anuntat inceperea procesului de adoptare in Nigeria a standardului de indrumare ISO 26000 pentru responsabilitatea sociala, intr-o declaratie semnata de directorul general al Organizatiei de Standardizare din Nigeria, dr. Joseph Odumodu. Ambele organizatii vor lucra in parteneriat pentru implementarea procesului de aderare, care este programat sa inceapa in luna mai a acestui an. Acest proces va presupune si organizarea a trei intalniri tehnice intr-o perioada de sase luni.

Corporatiile au fost invitate sa isi exprime interesele prin participarea la acest exercitiu ca parteneri tehnici. In calitate de parteneri tehnici, organizatiile vor beneficia de recunoasterea mondiala a capacitatilor lor de lideri in domeniul promovarii standardelor pentru responsabilitate sociala in Nigeria. SON si TPC au promis ca le vor acorda distinctii de recunoastere oficiala si suport tehnic suplimentar organizatiilor participante dupa ce procesul de aderare la standard se va incheia.

ISO 26000:2010 este un standard international emis de Organizatia Internationala pentru Standardizare cu scopul de a indruma organizatiile sa fie mai responsabile din punct de vedere social; este un document consensual care contine linii directoare si ofera sprijin si puncte de referinta tuturor tipurilor de organizatii, atat din sectorul public, cat si din cel privat, din tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare si, de asemenea, din tarile in tranzitie.

In luna iulie 2010, la cea de-a 9-a reuniune plenara a grupului de lucru ISO pentru responsabilitate sociala, reuniune care a avut loc la Copenhaga, cei 450 de experti participanti, cei 210 observatori din 99 de tari membre ISO – printre care se numara si Nigeria – si cele 42 de organizatii de legatura, au deliberat si au ratificat schita finala ca standard international. Au fost prezente sase mari grupuri de parti interesate, reprezentand: industria; puterea executiva; forta de munca; organizatiile nonguvernamentale; consumatorii; serviciile si cercetarea. Participantii au fost echilibrat distribuiti din punct de vedere geografic.

Acest exercitiu este deschis tuturor organizatiilor, singura conditie fiind ca ele sa isi exprime interesul de a lua parte la el, deoarece li se va solicita sa joace in continuare rolul de modele in reprezentarea si sustinerea acestui standard ISO in propriile lor sectoare si domenii de activitate.

Organizatiile care participa la adoptarea ISO 26000 in Nigeria vor primi o copie a standardului, care le va servi pentru a-si pune la punct rapoartele de sustenabilitate, in timp ce ThistlePraxis Consulting, in calitatea sa de partener initiator al proiectului, va oferi servicii de consultanta in aceasta directie.

Dupa ce va adopta standardul international ISO 26000, Nigeria se va alatura multor altor tari africane, ca Egipt, Camerun, Coasta de Fildes, Kenya, Mauritius, Maroc, Africa de Sud, Senegal, Malawi, Uganda, Zimbabwe si Ghana, care au aderat deja la standardul responsabilitatii sociale. (dupa un comunicat de presa worldstagegroup.com)

› Nigeria urmeaza sa adopte standardul ISO 26000