Home > Noi STANDARDE ISO > Viitorul ISO 37001, Standardul anti-mita

Un nou standard ISO va ajuta la combaterea coruptiei

Ieri, 9 decembrie, a fost ziua internationala anti-coruptie. E o oportunitate sa sensibilizam opinia publica cu privire la efectele distructive aduse de coruptie. Prezenta sistematica a mitei, alaturi de alte aspecte specifice, duce la scaderea cresterii economice si descurajeaza investitiile. Coruptia merge mana in mana cu saracia si inegalitatea sociala. Dar cel mai important aspect se refera la faptul ca este foarte greu de eliminat.

Dupa estimarile Bancii Mondiale, peste un trilion de dolari (sau 3% din produsul produsul intern brut global) este platit sub forma de mita, anual. In multe cazuri mita este tolerata ca fiind necesara pentru a “pune rotitele in miscare”.

Tema din acest an al Biroului Natiunilor Unite cu privie la droguri si criminalitate poarta numele “Rupeti lantul coruptiei”. Evenimentul a fost marcat anual incepand cu 31 octombrie 2003, data tinerii Conventiei ONU impotriva coruptiei.

In concordanta cu un studiu elaborat de Transparency International, 27% din 3000 de oameni de afaceri cercetati au declarat ca si-au pierdut afacerile din cauza mitei folosite de competitori. Mai mult, coruptia sub forma de mita provoaca efecte negative tarilor, organizatiilor economice si persoanelor individuale sub forma:

• Scaderii cresterii economice
• Descurajarii investitiilor
• Marginalizarii si restrangerii pietei globale
• Erodarii sprijinului pentru cresterea economica
• Cresterii poverii economice in cazul categoriilor defavorizate
• Scaderii standardului de viata a cetatenilor

Sisteme de management anti-mita

Viitorul standard ISO 37001 va lua in considerare bunele practici anti-mita la nivel international. Standardul poate fi util tuturor organizatiilor, indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea si de marime, fie ca activeaza in domeniu public, privat sau in sectoarele non-profit.

Standardul ISO 37001 va ajuta la determinarea faptului ca o organizatie a implementat masuri rezonabile si adecvate, destinate sa previna darea/luarea de mita. Mai mult, pentru simplitatea in utilizare, standardul este dezvoltat intr-un format similar cu alte standarde de sistem de management, cum ar fi ISO 9001 si ISO 14001.

“Este un pas important in lupta impotriva coruptiei la nivel global” a declarat domnul Alain Casanovas, partener KPMG Spania, una din cele mai mari firme de audit si consultanta la nivel mondial. “Cadrul anti-coruptie actual va fi intarit in mod semnificativ cu ajutorul primului standard international, bazat pe cerinte, prin elaborarea unui sistem de management complet anti-mita. In momentul in care viitorul standard ISO 37001 va fi operational, sub forma unei compilatii de cele mai bune practici anti-mita la nivel international, companiile vor fi in masura sa aplice masuri uniforme pentru a preveni si detecta tentativele de coruptie si frauda, indiferent de tara in care activeaza.” (dupa un comunicat de presa ISO)

› Viitorul ISO 37001, Standardul anti-mita