Home > Articole ISO > Domeniul audiovizual si standardele ISO

Domeniul audiovizual si standardele ISO – ISAN – Urmarirea produselor audiovizuale – ISO 15706

Fiecare film din lume are “amprenta” sa unica, gratie standardului international ISO 15706. Acest standard ofera un sistem prin care se atribuie un cod international unic de identificare nu numai fimelor, ci fiecarui produs din domeniul audiovizual.

ISO 15706 atribuie un numar de referinta unic, permanent si international recunoscut pentru identificarea fiecarui produs audiovizual, indiferent de formatul in care el este distribuit (de exemplu DVD, inregistrare video) sau de folosinta care ii este data. Este de asteptat ca folosirea acestui cod sa ajute la alocarea drepturilor de autor, restabilirea informatiilor si in scopul de a combate pirateria, ca si de a ajuta la urmarirea unui produs audiovizual de-a lungul vietii sale.

Un numar ISAN poate fi aplicat tuturor tipurilor de produse audiovizuale, de la lung la scurt metraje, prezentari de filme, productii de televiziune sau altele (inclusiv episoade individuale ale serialelor de televiziune; filme industriale, educationale si de instruire; reclame; emisiuni sau inregistrari ale evenimentelor live, ca cele sportive sau buletine de stiri) si produse mixte si multimedia care contin o componenta semnificativ audiovizuala.

Un numar ISAN se compune din 16 cifre hexadecimale impartite in doua segmente: un segment de baza format din 12 cifre, urmat de un segment de 4 cifre folosit pentru identificarea episoadelor sau partilor cand este aplicat. Acest numar ar trebui sa fie inclus in toata documentatia, reclama si ambalarea produsului audiovizual. (sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare)

› Domeniul audiovizual si standardele ISO