Home > Articole ISO > Implicarea standardelor de calitate ISO in domeniul sanatatii

Locurile de munca reci

Lucrul intr-un mediu rece poate induce unele reactii adverse asupra randamentului unei persoane si asupra sanatatii sale: disconfort termic, efort sporit, performante scazute, boli si accidentari legate de frig. Frigul poate interactiona si cu alti factori de la locul de munca, modificand sau agravand riscul de accidentari obisnuite si sporind riscul de accidentari legate de frig.

ISO 15743:2008, Ergonomics of the thermal environment – Cold workplaces – Risk assessment and managemen – ergonomia mediului termic – locuri de munca reci – evaluarea si managementul riscurilor – descrie metodele si practicile pentru evaluarea si administrarea sanatatii profesionale si a riscurilor desfasurarii activitatilor in locurile de munca reci. Standardul da instructiuni practice pentru analiza riscului si managementul aplicabil in conditii de lucru cu temperaturi scazute.

Un numar de activitati de interior si de exterior din industrie sau din comert sunt avute in vedere, de exemplu: industria constructiilor, mentenanta liniilor electrice si a conductelor de gaze, telecomunicatiile, lucrarile agricole, cele rutiere sau forestiere, industria pescuitului si cea a procesarii carnii, antrepozitele reci industriale sau legate de transportul marfurilor la magazine.

Implanturile de disc la coloana vertebrala

Discurile intervertebrale de pe coloana, care actioneaza ca niste zone-tampon care absorb socurile primite in spate de o persoana din cauza activitatilor cotidiene, se pot deteriora cu timpul sau in urma unui accident si pot, astfel, apasa pe nervii spinali, ceea ce poate fi deosebit de dureros.

Chirurgia implanturilor de discuri protetice intervertebrale ofera o alternativa inovatoare, cu un incredibil potential, care ar putea ajuta enorm pacientii. Dezvoltarea discurilor protetice nu e lipsita de unele provocari. Dispozitivul trebuie sa permita miscarea, sa ofere stabilitate si sa fie rezistent la impactul provenit din activitatile zilnice prestate de o persoana. Nu ar trebui sa fie distructiv, ci sa extrem de trainic.

ISO 18192-1:2008, Implants for surgery – wear of total intervertebral spinal disc prostheses, Part 1: Loading and displacement parameters for wear testing and corresponding environmental conditions for test- implanturile chirurgicale – purtarea de discuri protetice total intervertebrale – prima parte: incarcarea si deplasarea parametrilor probei de rezistenta la frecare si conditiile de mediu adecvate pentru testare – ofera cerinte pentru a compara performantele diferitelor discuri protetice intervertebrale, importante in special datorita faptului ca, odata implantate, ele vor trebui sa absoarba ani de zile impactul provenit din activitatile corporale zilnice. (www.iso.org)

› Implicarea standardelor de calitate ISO in domeniul sanatatii