Home > Articole ISO > Femei remarcabile fac fata provocarilor standardizarii ISO

Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, ISO doreste sa sublinieze exemple legate de activitatea remarcabila a unor femei care lucreaza in domeniul standardizarii.

Distrugerea tabu-urilor – Sophie Clivio (Franta)
Coordonator de grup tehnic ISO

Care sunt provocarile de a fi o femeie activa in domeniul standardizarii ?

Din punct de vedere istoric, standardizarea a fost un mediu traditional dominat de barbati.

Multe standarde de produs au fost si inca sunt dezvoltate de catre experti tehnici si ingineri implicati in domenii reprezentate in principal de barbati.

Si aici as vrea sa aduc un omagiu la persoana (un barbat!) care a avut curajul de a ma recruta (cu mult timp in urma), spargand tabuurile prin invitarea unei femei intr-o lume a barbatilor.

A fost prima mea experienta ca director de program tehnic (TPM) si urmam sa lucrez cu comisiile din domeniul fotografic, al sistemelor de automatizare si integrare precum si in alte domenii tehnice, preluand o pozitie detinute anterior de catre un barbat.

Cu sinceritate recunosc ca a fost dificil la inceput sa fiu credibila in domeniul standardizarii si am fost nevoita sa recurga la sprijin. Dar am abordat aceasta provocare la nivelul celor mai bune abilitati personale. Este esential a avea un backround solid.

Un manager tehnic trebuie sa aiba o cunoastere aprofundata si o intelegere a procedurilor (rolul nostru este de a fi experti in proceduri si procese).

Printr-o munca sustinuta pentru promovarea si facilitarea activitatea comitetelor proprii, mi-am creat credibilitate si am castigat influenta. Este o situatie in care ambele parti castiga.

Participarea la standardizare va da putere avand in vedere statutul d-voastra de femeie ?

Nu sunt sigura ca ma simt mai puternica !

Cu toate acestea sansa de a participa standardizarea multor domenii diferite, mi-a largit mintea si mi-a trezit dorinta de a demara noi aventuri.

De multe ori mi s-a spus ca vorbesc prea mult despre experienta mea cu ISO 26000 privind responsabilitatea sociala (SR) si este adevarat!

Este rezultatul faptului ca dezvoltarea acestui standard a avut, fara indoiala, un impact asupra mea.
Am invatat multe din punct de vedere profesional, desigur, dar, de asemenea, (si mai important) din punct de vedere uman. A fost o experienta de viata extraordinara.

Echilibrul intre sexe (sau cel putin un raport de 40-60%) a fost asigurat in toate privintele (reprezentarea partilor interesate, reprezentarea regionala) si aceasta a fost o situatie fara precedent in ISO, mai ales avand in vedere numarul impresionant de participanti, de aproximativ 660 de experti si observatori.

Si acest lucru este un fapt interesant: stiati ca litigiile si problemele dificile care au aparut in timpul dezvoltarii standardului au fost abordate in cadrul unor „ echipe de lucru” speciale ? Si ca unele dintre ele, foarte respectate, au fost cu succes “conduse” de femei ?

Nu as fi atat de indrazneata sa spun ca acest standard isi datoreaza succesul femeilor (acest lucru ar suna drept feminism), dar, fara femei, standardul nu ar fi ceea ce este astazi!

Cum putem atrage mai multe femei in domeniul standardizarii?

Poate ca acest lucru ar putea fi realizat prin promovarea muncii ISO si prin elaborarea standardelor.
Multi oameni din public nu sunt neaparat constienti de tot ceea ce facem si ca multe pozitii sunt deschise femeilor, inclusiv la secretariatul central ISO din Geneva. Sfatul meu pentru femei: sa vina alaturi de noi!
Activitatea este plina de satisfactii, diferita de ceea ce stiti si, mai presus de toate, fascinanta. (sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare)

› Femei remarcabile fac fata provocarilor standardizarii ISO