Home > Articole ISO > ISO avertizeaza: Feriti-va de certificarile inselatoare!

Organizatia Internationala pentru Standardizare – ISO – avertizeaza: Feriti-va de certificarile inselatoare ISO 26000 !

Certificarea falsa a standardelor reinnoite ISO 26000 pentru responsabilitate sociala prezinta o provocare pentru autorii standardului apartinand Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO).

Unele organisme de certificare ISO au inceput sa “ofere” ISO 26000 – desi, prin definitie, standardul nu este unul care sa poata fi certificat, a raportat publicatia Ethical Corporation.

ISO a desemnat 26000 ca fiind un standard de ghidare benevola, nu un sistem de management. Prin urmare, el nu este certificabil precum verii sai ISO 9000 si ISO 14001.

Companiile nu pot cere furnizorilor lor sa respecte ISO 26000 drept o conditie de a face afaceri cu ei, iar guvernele nu pot sa foloseasca acest standard pentru dezvoltarea regulamentelor de responsabilitate sociala.
“Oricine e tentat sa cumpere un astfel de serviciu isi risipeste banii si risca sa isi strice credibilitatea organizatiei, de vreme ce ISO a facut cunoscut faptul ca ISO 26000 nu este un standard de certificare,” a mentionat Roger Frost, sef al comunicatiilor la secretariatul central ISO din Geneva.

ISO a hotarat sa faca din 26000 mai degraba un set de ghidare decat un standard care sa poata fi certificat, deoarece nu a dorit sa impovareze mediul de afaceri cu costul acestei certificari, a declarat publicatiei Ethical Corporation consultantul pentru reinnoiri Paul Hohnen. Hohnen a participat la crearea ISO 26000 in calitate de reprezentant al Global Reporting Initiative.

ISO nu a dezvaluit cate firme ocupandu-se de escrocherii legate de aceste certificari ISO a descoperit, desi Ethical Corporation a relatat ca secretariatul ISO a comunicat unei firme elvetiene ca trebuie sa inceteze sa mai ofere certificari cu ISO 26000. Unele firme incepusera chiar sa ofere certificari ISO 26000 bazandu-se pe versiunea schitata a standardului, inainte ca versiunea finala sa fi fost publicata.

Intr-o stire legata de acest subiect, firma de servicii de recrutare Manpower Professional si asociatia Societatea Americana pentru Calitate (ASQ) au publicat un ghid al implicatiilor standardului ISO 26000, conceput pentru expertii in controlul calitatii lideri in afaceri.

O ancheta efectuata in randul a mai bine de o mie de membri ASQ si a altor experti in controlul calitatii a evidentiat faptul ca 40 de procente erau doar oarecum sau deloc familiarizati cu conceptul responsabilitatii sociale.

› ISO avertizeaza: Feriti-va de certificarile inselatoare!