Home > Articole ISO > Maximizarea eficacitatii standardizarii internationale

Cea de-a 20-a aniversare a Acordului de la Viena va discuta maximizarea eficacitatii standardizarii internationale si europene

13 octombrie 2011. Pe 4 noiembrie 2011 vor fi sarbatoriti douazeci de ani de la semnarea Acordului de la Viena, care a contribuit la garantarea evitarii duplicarii standardelor internationale si europene si la utilizarea optima a resurselor de dezvoltare.

Presedintele ISO, dr. Boris Aleshin, si vicepresedintele ISO (management tehnic), dl Jacob Holmblad, vor participa la conferinta care marcheaza semnarea acordului dintre ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) si Comitetul European pentru Standardizare (CEN). Conferinta este organizata de Institutul Austriac de Standardizare (ASI), care este membru fondator al ambelor organizatii, cu sprijinul ISO si CEN.

Conferinta va plasa Acordul de la Viena in contextul economic global. Ea va examina succesele si lectiile din trecut si, mai important inca, se va referi la viitor pentru a asigura cea mai buna aliniere posibila intre activitatile de standardizare internationale si cele regionale/nationale.

Fundalul acordului l-a constituit ideea ca, in eforturile depuse pentru a da viata Pietei Unice Europene, liderii Uniunii Europene au ajuns la concluzia ca armonizarea standardelor nationale ale tarilor membre este esentiala. Renuntarea la cota-parte de import dintre tarile membre, impusa de guverne si discriminatorie, nu a fost suficienta, deoarece standardele nationale divergente continua sa ridice bariere tehnice in fata circulatiei libere pe Piata Unica.

Uniunea Europeana a hotarat sa ia ca baza a standardelor europene, de cate ori este posibil, standardele internationale. Daca standardele europene sunt puse in acord inca de la inceput cu cele internationale, atunci rezultatul este cresterea economiilor si a oportunitatilor companiilor care doresc sa concureze pe pietele de export din afara regiunii lor. O specificatie unica a produsului poate fi oferita clientilor de oriunde din afara. Iar in acelasi timp, posibilitatea clientilor europeni de a alege este largita prin includerea de oferte de produse care se bazeaza pe o tehnologie compatibila in intreaga lume.

In Acordul de la Viena din iunie 1991, ISO si CEN si-au luat angajamentul oficial de a lua ca baza de plecare a muncii lor standardizarea internationala. Cu alte cuvinte, oricand este posibil, CEN adopta standardele internationale ca standarde europene, acestea fiind, la randul lor, promulgate ca standarde nationale in fiecare stat membru al Comitetului European pentru Standardizare.

In momentul de fata, ca rezultat al acordului semnat intre ISO si CEN in 1991, peste 4 170 de standarde europene (EN) sunt identice standardelor ISO, dintr-un total de 13 542 standarde EN. Organizatia Internationala pentru Standardizare dezvolta in prezent peste 810 de standarde care, in completare, vor fi aprobate in paralel ca standarde ISO si EN, in timp ce CEN dezvolta, la randul sau, peste 160 standarde care urmeaza sa fie aprobate in paralel.

Participarea la conferinta “20 de ani de la Acordul de la Viena” este gratuita. Limbile in care se tine conferenta sunt engleza, germana si rusa, beneficiind de traduceri simultane. Pentru a va inregistra, accesati www.20yearsVA.org. (www.iso.org)

› Maximizarea eficacitatii standardizarii internationale