Home > Articole ISO > Standardele ISO si IMM-urile

Standardele internationale ISO ajuta companiile de toate tipurile si marimile sa lucreze mai eficient, sa isi creasca productivitatea si sa obtina acces la noi piete.

Pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), aceste beneficii pot avea o contributie semnificativa la cifra anuala de afaceri, constituind uneori diferenta dintre succes si esec.

Printre avantajele utilizarii standardelor internationale ISO de catre IMM-uri se numara si urmatoarele:

• accesul la pietele de export, produsele fiind compatibile la nivel mondial;
• cresterea eficientei; si
• cresterea credibilitatii si increderii, standardele internationale ISO fiind recunoscute de clientii din intreaga lume.

Implicarea in elaborarea standardelor

Standardele internationale ISO sunt elaborate pe baza de consens si reflecta punctele de vedere ale partilor interesate, inclusiv ale expertilor tehnici din mediul de afaceri si academic, ale reprezentantilor guvernamentali si ale consumatorilor.

Implicarea activa in acest proces le aduce IMM-urilor beneficii substantiale deoarece le permite sa joace un rol in definirea regulilor care vor dicta ulterior in sectorul lor.
Cu alte cuvinte, neparticiparea la standardizare ii ofera concurentei mai multa putere de decizie.

De ce ar trebui sa se implice IMM-urile in elaborarea standardelor internationale ISO?

Unul dintre punctele forte ale standardelor ISO este faptul ca ele sunt create de oamenii care au nevoie de ele. Expertii din industrie anima toate fazele procesului de elaborare de standarde, de la decizia privind necesitatea unui nou standard, pana la definirea intregului continut tehnic. Implicarea in acest proces ii poate aduce avantaje semnificative unei intreprinderi, de exemplu:

• Oferindu-i acces timpuriu la informatiile care ar putea modela piata in viitor;
• Dandu-i companiei posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere in elaborarea standardelor;
• Ajutand-o sa isi pastreze accesul deschis pe piata.
Datorita implicarii in elaborarea standardelor, preocuparile si nevoile IMM-urilor vor influenta un proces care le va afecta in viitor.

› Standardele ISO si IMM-urile