Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 12100, Siguranta in exploatarea masinilor

ISO 12100 : 2010, Siguranta in exploatarea masinilor – Principii generale de proiectare – Evaluarea si reducerea riscurilor

ISO 12100Standardul ISO 12100 pentru protejarea de accidente mortale si vatamari corporale a operatorilor de masini-unelte

Noul standard ISO 12100 privind evaluarea si reducerea riscurilor de accidente la operarea masinilor unelte ajuta la cresterea gradului de protectie a muncii, oferind posibilitatea proiectantilor si fabricantilor sa micsoreze semnificativ probabilitatea de producere a unor evenimente nedorite in timpul operarii utilajelor.

Accidentele in care sunt implicate masinile unelte conduc la costuri extrem de mari, atat din punct de vedere uman cat si economic si social.

Cu ajutorul noului standard ISO 12100:2010, Siguranta in exploatarea masinilor – Principii generale de proiectare – Evaluarea si reducerea riscurilor, designerii vor fi capabili sa identifice riscurile in etapa de proiectare a productiei de masini si, prin urmare, vor putea minimiza riscul de accidente in viitor.

Desi calcularea unei cifre exacte ar fi un demers nerealist, studiile recente au aratat ca doar pentru un singur accident costul total pentru individul implicat si pentru societate se poate ridica pana la 1 milion USD.

Liniile directoare legate de evaluarea riscurilor prevazute in standard sunt prezentate ca o serie de etape logice. Acestea vor ajuta designerii la determinarea in mod sistematic a limitelor echipamentelor tehnice, la identificarea pericolelor cum ar fi cele de vatamare corporala, electrocutare sau a evenimentelor nedorite provocate de oboseala, precum si la estimarea pericolelor potentiale, variind de la defectiunea utilajului la erori umane.

Informatiile obtinute prin acest proces vor permite producatorilor sa determine daca o masina este suficient de sigura sau nu. In eventualul caz in care utilajul se dovedeste a fi nesigur, pe baza acestei informatii valoroase se va trece la etapa urmatoare de reducere a riscurilor.

Procesul va fi apoi repetat pana cand se stabileste ca utilajul este adecvat pentru utilizarea in conditii de siguranta.

Christoph Preuße, presedintele comitetului tehnic ISO care a dezvoltat standardul ISO 12100, a comentat:

“ISO 12100 este un instrument dovedit util si eficient in a ajuta la reducerea numarului de accidente prin definirea metodologiei utilizate la proiectarea masinilor si prin elaborarea unor masuri pentru prevenirea lor. ”

“Folosirea acestui standard va conduce la micsorarea riscurior de accident pentru o multitudine de persoane implicate in activitati industriale, la reducerea costurilor financiare si umane suportate de societate si, in acelasi timp, va asigura oamenilor siguranta si confortul unui mediu de lucru prietenos cu utilizatorul.”

Prin asigurarea cadrului celor mai bune practici la nivel international, ISO 12100 va ajuta la eliminarea barierelor tehnice in calea comertului, mentinand in acelasi timp siguranta si sanatatea utilizatorilor de masini, in conformitate cu cerintele legislatiei nationale a diferitelor tari din intreaga lume.

ISO 12100:2010 inlocuieste ISO 12100-1:2003, ISO 12100-2:2003 si ISO 14121-1:2007 (www.iso.org)

› ISO 12100, Siguranta in exploatarea masinilor