Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 17442 Servicii financiare – Identificator firme

Standardul ISO 17442 ofera o solutie globala pentru identificarea personalitatilor juridice din industria serviciilor financiare

30 mai 2012. ISO tocmai a publicat un nou standard pentru industria serviciilor financiare, care ofera o solutie globala pentru identificarea precisa si lipsita de ambiguitati a entitatilor implicate in tranzactii financiare.

ISO 17442:2012, Servicii financiare – Identificator de personalitati juridice (IPJ), are ca scop sa satisfaca nevoile de strangere si de analiza de date care provin atat de la organismele nationale de reglementare, cat si de la cele mondiale, ca raspuns la problemele care au aparut in urma crizei financiare mondiale.

Dezvoltarea standardului ISO 17442 a fost primita pozitiv de sectorul serviciilor financiare si de organismele de reglementare. Printre acestia s-a numarat si Consiliul pentru Stabilitate Financiara (FSB), caruia i-a fost atribuita sarcina de a coordona la nivel international lucrarile autoritatilor financiare nationale si ale organismelor de standardizare internationala, de a dezvolta si de a promova implementarea unor politici eficace de reglementare, de supraveghere si a altor politici in sectorul financiar in interesul stabilitatii financiare.

ISO 17442 este unul dintre standardele dezvoltate de comitetul tehnic ISO/TC 68, Servicii financiare, a carui conducere a fost invitata sa participe la lucrarile grupului de experti consultanti FSB insarcinati de forumul G-20 sa pregateasca recomandarile necesare unei solutii globale IPJ pentru urmatoarea intalnire a forumului, care va avea loc in iunie in orasul Los Cabos din Mexic. Intr-un comunicat care a urmat intrunirii plenare care a avut loc pe 29-30 mai in Hong Kong si in cadrul careia au fost pregatite aceste recomandari, FSB a declarat ca datele sale de referinta initiale si codul IPJ sunt in conformitate cu standardul ISO 17442.

Presedintele ISO/TC 68, Karla McKenna, a comentat:

“Activitatea desfasurata pentru elaborarea IPJ este exemplara pentru modul in care poate fi furnizata o solutie internationala prin intermediul standardelor. ISO /TC 68 a reunit comunitatile relevante si partile interesate, a examinat granitele industriei financiare pentru a stabili domeniul de aplicare al standardului IPJ si a construit consensul necesar elaborarii standardului ISO 17442, demonstrand capacitatea de raspuns si valoarea procesului ISO.”

James Whittle, organizatorul grupului de lucru WG 6 al ISO/TC 68, responsabil pentru elaborarea standardului IPJ, a explicat dupa cum urmeaza care sunt avantajele standardului ISO 17442: “IPJ poate fi alocat personalitatilor juridice sau structurilor organizate sub legile corporative ale oricarei jurisdictii. Aceste entitati includ, dar nu se limiteaza la, toti intermediarii financiari, bancile si companiile financiare, toate entitatile listate la bursa, toate entitatile care negociaza actiuni, obligatiuni, creante si fonduri de pensii, toate entitatile care tin de resortul organismelor de reglementare financiara, ca si companiile care le sunt afiliate si companiile multinationale.”

ISO 17442 descrie un cod alfanumeric de 20 de caractere, ca si unele elemente suplimentare referitoare la atributele datelor de referinta. Atributele cheie ale standardului includ urmatoarele:
• Permite o identificare unica a entitatilor mondiale care necesita un IPJ;
• Defineste o guvernare robusta si deschisa pentru emiterea si intretinerea schemei IPJ;
• Defineste un IPJ care nu contine inteligenta incorporata;
• Poate fi aplicat in intreaga lume pentru a sprijini industria serviciilor financiare;
• Profita de expertiza comitetului ISO/TC 68 in definirea si in mentinerea standardelor de identificare;
• Este un standard permanent;
• Defineste o schema care este extensibila si lipsita de limitari ale atribuirii.

In editia din aprilie 2011 a revistei ISO Focus+ a aparut si un articol despre ISO 17442, articol care poate fi accesat gratuit pe site-ul oficial www.iso.org.

Standardul ISO 17442:2012, Servicii financiare – Identificator de personalitati juridice (IPJ), este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 50 franci elvetieni, din magazinul online ISO – www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=59771 sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO)

› ISO 17442 Servicii financiare – Identificator firme