Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 24978 – Siguranta rutiera si Mesaje de urgenta

Standardul ISO 24978 referitor la siguranta rutiera si mesajele de urgenta

Atunci cand se produce un accident rutier, un raspuns medical rapid poate insemna adesea diferenta dintre viata si moarte pentru victime.

Pentru a ajuta centrele de urgenta sa expedieze rapid personalul şi echipamentul de salvare corespunzator, implementarea ISO 24978 va ajuta la asigurarea faptului ca mesajele automate legate de siguranta emise de vehicul sunt intelese imediat de serviciile de urgenta.

ISO 24978 contribuie la cresterea rapiditatii in acordarea de ajutor victimelor accidentelor

In cazul unui accident rutier in urma caruia pasagerii din vehicul sunt in stare de soc, autovehiculele echipate cu un senzor de accident vor semnaliza automat echipele de salvare cu privire la locatia, ora si directia in care se afla masina avariata.

Aceste informatii ajuta la asigurarea faptului ca victimele vor primi ingrijire medicala cat mai repede posibil.
Aceste mesaje automate pot fi critice in cazul in care accidentul se produce intr-o zona unde ar putea ramane nedetectat timp de ore ( uneori chiar zile ).

Prin transmiterea mesajelor care vor fi usor de inteles de serviciile de urgenta, echipele de salvare pot ajunge la scena accidentului mai rapid si cu echipamente corespunzatoare.

ISO 24978:2009, Sisteme inteligente de transport – mesaje de urgenta utilizand orice sistem de transmisie fara fir – proceduri de inregistrare a datelor, permite partilor in cauza sa inteleaga imediat sensul precis şi clar al urgentei .

“ISO 24978 va ajuta la transparentizarea si facilitarea intelegerii mesajului de urgenta transmis catre echipele de urgenta si salvare” a declarat Bob Williams, liderul grupului de lucru care a dezvoltat standardul. Beneficiile sunt clare şi semnificative, in special pentru incidente care au loc in zone izolate sau de departe de centrul oraşului. Statisticile arata faptul ca prin cunoaşterea exacta a locatiei se reduce timpul de raspuns al echipelor de salvare cu 40% in zone urbane şi cu 50 % in mediul rural. “

Registrul mesajelor de urgenta nu este folosit doar in cazul accidentelor.

De exemplu, un vehicul poate fi condus pe gheata sau prin ceata, iar un mesaj de avertizare poate fi transmis vehiculelor proxime cat si centrului de management al traficului, semnalindu-se pericolul.

Concomitent, un centru de gestionare a traficului pentru drumurile locale ar putea avea informatii de la senzorii meteo despre fenomene ca polei, vant intens sau ceata si poate trimite mesaje de avertizare catre toate vehiculele din raza sa de actiune.

Prin certificare ISO 24978 se ofera cadrul in care sa functioneze un registru comun de date – un sistem de stocare a mesajelor de avertizare si siguranta.

Standardul ofera un set standardizat de protocoale, parametri, precum şi o metoda de gestionare a unui registru cu date actualizabile.

Standard se aplica pentru orice mijloc de transmitere a datelor fara fir.

Conform raportului global privind siguranta rutiera publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), aproximativ 1,3 milioane de persoane mor anual şi intre 20 şi 50 milioane sufera leziuni grave.
La nivel global, pierderile cauzate de accidentele rutiere sunt estimate la 518 miliarde dolari sau aproximativ 1-3 % din produsul national brut (PNB).

Un numar de sisteme inteligente de transport / initiative “eSafety“, cum ar fi “eCall” şi “Sistem de avertizare automata de in caz de accident” sunt dezvoltate sa reduca la jumatate acest adevarat masacru in termen de un deceniu.

Proiectul european “eCall” are un obiectiv ambitios de a furniza in mod automat, in toata Europa, un “set minim de date” comun pentru furnizorii de servicii publice de asistenta in caz de accident.

ISO 24978 este de aşteptat sa joace un rol important in proiectul european “eCall”.

Aceasta se va dovedi, de asemenea, util nu numai pentru serviciile de urgenta, spre exemplu pentru producatorii auto- in scopul de a identifica rapid şi rectifica greşelile de proiectare şi software-ul pentru a reduce expunerea la pierderi.

Standardul ISO 24978:2009, Sisteme inteligente de transport mesaje de urgenta utilizand orice sistem de transmisie fara fir – proceduri de inregistrare a datelor, costa 192 franci elvetieni şi este disponibil la institutele nationale membre ISO (Asociatia de Standardizare din Romania, pentru Romania) şi la Secretariatul Central ISO. (www.iso.org)

› ISO 24978 – Siguranta rutiera si Mesaje de urgenta