Home > Noi STANDARDE ISO > IWA 11:2012 – Performanta masinilor de gatit

Liniile directoare ISO privind masinile de gatit curate ar putea salva vieti omenesti si reduce leziunile si poluarea

28 iunie 2012. Deoarece decesele si leziunile cauzate de focurile in aer liber si de masinile de gatit traditionale se ridica la milioane de cazuri anual, un nou document emis de Organizatia Internationala pentru Standardizare reprezinta un mare pas inainte pentru definirea criteriilor privind masinile de gatit curate, eficiente si sigure.

Acordul international de atelier ISO (International Workshop Agreement*) IWA 11:2012, Linii directoare pentru evaluarea performantei masinilor de gatit, este primul document de acest tip sustinut printr-un consens international.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, expunerea la fumul degajat de masinile de gatit traditionale si de focurile in aer liber cauzeaza doua milioane de decese premature in fiecare an, femeile si copiii numarandu-se printre victimele cele mai des afectate. In plus, focurile in aer liber si masinile de gatit traditionale cresc presiunea asupra resurselor naturale locale (paduri, habitate) si contribuie la schimbarile climatice la nivel regional si global.

IWA 11 reprezinta o prima etapa decisiva catre un acord de intelegere intre toate tarile si partile interesate in privinta definirii si verificarii masinilor de gatit si combustibililor corespunzatori si catre incurajarea inovatiei in vederea gasirii unor solutii si mai satisfacatoare de a gati.

Folosirea acestui document ar trebui sa permita reducerea riscurilor asociate masinilor de gatit asupra sanatatii si sigurantei si inlesnirea adoptarii la scara larga a unor solutii de preparare a alimentelor de care va beneficia aproximativ jumatate din populatia globului – trei miliarde de oameni din tarile in curs de dezvoltare.

Radha Muthiah, director executiv la Global Alliance for Clean Cookstoves, a comentat:

“Acordul international ISO reprezinta un semnificativ pas inainte in eforturile mondiale de a mari numarul masinilor de gatit si a combustibililor curati, deoarece ofera indrumari pentru clasificarea masinilor de gatit in functie de patru indicatori de performanta: consumul de combustibil, emisiile totale, emisiile din interior si siguranta. Standardele le ofera fabricantilor de masini de gatit posibilitatea de a-si afirma calitatea produselor, asigurandu-i pe utilizatori de faptul ca fac o investitie care merita, si impulsionand inovatiile in acest domeniu.”

In Statele Unite, secretarul de stat Hillary Clinton a exprimat angajamentul guvernului american de a contribui la gasirea unei solutii la aceste probleme. “Oamenii au gatit pe foc in aer liber si pe plite murdare de la inceputurile umanitatii, insa adevarul este ca acest lucru omoara incet milioane de oameni si polueaza mediul,” a declarat Hillary Clinton.

“Insa astazi, gratie noilor progrese tehnologice, noilor instrumente de finantare a carbonului si angajamentului in crestere asumat de sectorul privat, putem sa ne imaginam in sfarsit un viitor in care focul in aer liber si plitele murdare sunt inlocuite prin plite si combustibili curati, eficienti si accesibili – plite care sa nu coste mai mult de 25 de dolari.”

IWA 11 este rezultatul unui atelier international avand ca tema masinile de gatit, organizat de Partnership for Clean Indoor Air (PCIA) si Global Alliance for Clean Cookstoves, cu Institutul National American de Standarde (ANSI) jucand rolul de secretariat. In timpul conferintei de doua zile care a avut loc in februarie 201 la Haga, in Olanda, peste 80 de parti interesate din sectoarele public si privat, reprezentand peste 20 de tari, au colaborat pentru a ajuta la raspandirea pe scara larga a folosirii unor tehnologii curate, eficiente si sigure a masinilor de gatit prin intermediul standardizarii.

S. Joe Bhatia, presedintele ANSI, a comentat: “Nu putem sa ne imaginam o problema mai importanta decat sanatatea si securitatea a milioane de oameni din intreaga lume. Suntem mandri ca jucam un rol de frunte in eforturile de a asigura siguranta masinilor de gatit, si asteptam cu nerabdare impactul colosal pe care acest parteneriat mondial il poate avea.”

IWA 11:2012, Linii directoare pentru evaluarea performantei masinilor de gatit, este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). Documentul mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 50 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=61975) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare.

* Un acord international de atelier (IWA) este un document ISO rezultat in urma unui atelier international si nu in urma unui intreg proces sustinut de un comitet tehnic ISO. Agentii economici si alte parti interesate participa direct la dezvoltarea unui IWA, nefiind nevoiti sa treaca printr-o delegatie nationala. Un acord international de atelier poate fi dezvoltat rapid (publicat in mai putin de 12 luni) pentru a raspunde unei nevoi a pietei care nu sufera amanare sau unei cerinte a politicii publice care se dezvolta rapid. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› IWA 11:2012 – Performanta masinilor de gatit