Home > Articole ISO > Cum se foloseste ISO 14001

Daca nu aveti deja un sistem de management al mediului (SMM), puteti folosi standardul ISO 14001 pentru a infiinta unul. Si odata ce ati infiintat un sistem de management al mediului (SMM), il puteti folosi pentru a dirija aspectele de mediu ale activitatilor, produselor si serviciilor legate de mediu din organizatia dvs., ca si pentru a imbunatati performanta ambientala generala a acesteia. Performanta ambientala se refera la cat de bine gestionati si controlati aspectele de mediu si impactul pe care acestea le au asupra mediului.

Puteti folosi acest standard de mediu si pentru a demonstra ca faceti tot posibilul pentru a proteja mediul si pentru a va imbunatati performanta ambientala. Puteti demonstra angajamentul organizatiei dvs. prin mai multe mijloace:

1. Puteti pur si simplu anunta ca sistemul dvs. de management al mediului este conform cu standardul ISO 14001 (daca acest lucru este adevarat).
2. Puteti cere clientilor dvs. sau altor parti interesate sa confirme ca sistemul dvs. de management al mediului este conform cu standardul ISO 14001.
3. Puteti cere unui registru ISO 14001 sau unui auditor extern sa verifice daca sistemul dvs. de management al mediului este conform cu standardul ISO 14001.

ISO 14001 doreste ca organizatiile sa se conformeze tuturor cerintelor din care este alcatuit acest standard. Iar aceasta fara nicio exceptie. Potrivit ISO, fiecare cerinta ISO 14001 trebuie sa fie consolidata in cadrul fiecarui SMM.

Cu toate acestea, marimea si complexitatea sistemelor de management al mediului variaza in mici proportii.
Depinde de dvs. cat de departe mergeti. Marimea si complexitatea SMM, extinderea documentatiei si resursele alocate vor depinde de mai multe lucruri.

Modul in care indepliniti fiecare din cerintele ISO 14001 si in ce masura o veti face depind de mai multi factori, dintre care enumeram:

1. Marimea organizatiei dvs.
2. Amplasamentul organizatiei dvs.
3. Domeniul de activitate al SMM in organizatia dvs.
4. Continutul politicilor dvs. referitoare la mediu.
5. Natura activitatilor, produselor si serviciilor dvs.
6. Impactul asupra mediului a aspectelor ambientale.
7. Cerintele legale si celelalte cerinte pe care trebuie sa le indepliniti.

› Cum se foloseste ISO 14001