Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 22004, ajutor in implementarea ISO 22000

Sunteti nesiguri de implementarea corecta a sistemului d-voastra de siguranta alimentara? Noul standard ISO 22004 va poate ajuta

Siguranta reprezinta una din preocuparile esentiale ale unui producator alimentar sau a unui organism de reglementare in acest domeniu. Exista insa problema daca sistemul dumneavoastra de management al sigurantei alimentare urmeaza cele mai bune practici la nivel global. Daca cautati sfaturi pentru a va asigura ca sistemul d-voastra de management al sigurantei alimentare este corespunzator standardului utilizat atunci standardul ISO 22004 va poate fi de real folos.

ISO 22004 – Elemente fundamentale

ISO 22004 face parte din familia de standarde ISO 22000. ISO 22000 este standardul international pentru managementul sigurantei alimentare. Spre deosebire de alte standarde de gestionare a sigurantei alimentare, ISO 22000 este unic prin faptul ca detine o linie suplimentara de control al riscurilor specifice. Majoritatea sistemelor de management al sigurantei alimentare necesita:
• O serie de programe preliminare
• Controlul punctelor critice
In plus, standardul ISO 22000 include inca o componenta functionala:
• Programe operationale preliminare

Semnificatia ISO 22004

Daca cunoasteti deja structura functionala a standardului 22000 veti intelege usor avantajele aduse de standardul ISO 22004.

Standardul parinte, ISO 22000, va ofera tot ce aveti nevoie pentru a implementa un sistem de management al sigurantei alimentare. Standardul urmeaza acelasi format ca si celelalte standarde de sistem de management iar aceasta coerenta structurala simplifica operatiunea de implementare a standardelor multiple in cadrul organizatiilor.

Care sunt avantajele standardului ISO 22004?

ISO 22004 este un companion si un ghid pentru ISO 22000, fara insa sa adauge noi cerinte. Insa, avand in vedere ca este un document de ghidare si orientare, ofera mai multe detalii si se concentreaza pe zone care necesita atentie si explicatii suplimentare.

Dupa declaratiile d-lui Claus Heggum, co-presedinte al grupului de lucru care a dezvoltat standardul, ISO 22004 usureaza semnificativ aspectele legate de implementarea ISO 22000.
“ Sa spunem ca proiectati un sistem de control alimentar si aveti dificultati in catalogarea diverselor metode de control pe care le aveti la dispozitie in cadrul programului de control al riscurilor” declara dumnealui.
“Standardul ISO 22004 va va ajuta sa diferentiati cu usurinta programele preliminare, controlul puntelor critice si programele operationale preliminare, activitate care nu este intotdeauna facila!”

Cu ajutorul standardului ISO 22004 veti invata ca o serie de masuri tipice ale programelor preliminare include luarea unor precautii de baza cum ar fi spalatul mainilor, pastrarea curateniei si ordinei in cadrul zonei de procesare si pastrarea unui program de curatenie minimal.

Pe de alta parte controlul punctelor critice reprezinta cea mai importanta si eficienta metoda de reducere a riscurilor, cum ar fi procesul de gatire sau de folosire a caldurii pentru uciderea bacteriilor.

Programele operationale preliminare reprezinta masuri de siguranta intermediare, un exemplu fiind pastrarea la rece a alimentelor pentru evitarea alterarii si infestarii.

“Exista mult mai multe aspecte care pot fi invatate din cadrul standardului ISO 22004, cum ar fi intelegerea dintre monitorizare, verificare si validare” a declarat d-l Claus. “ISO 22004 va facilita demersul utilizatorilor pentru aplicarea si adaptarea standardului ISO 22000 la contextul specific al organizatiilor proprii.”

Pentru cine este util standardul ISO 22004?

Standardul ISO 22004 va fi util pentru orice organizatie din cadrul lantului alimentar care doreste sa implementeze un sistem de management bazat pe standardul ISO 22000, de la producatori alimentari si furnizori primari la procesatori, transportatori, operatori de unitati de stocare, subcontractori, detailisti si puncte de vanzare de alimente ( alaturi de organziatii conexe, cum ar fi producatorii de echipamente de procesare, stocare, de materiale de ambalare, de substante de curatare si dezinfectare, de aditivi si subproduse utilizate in industria alimentara).

De asemenea, standardul este util si furnizorilor de servicii. Standardul poate fi procurat de la organismul national de standardizare sau de pe magazinul ISO. (dupa un comunicat ISO)

› ISO 22004, ajutor in implementarea ISO 22000