Home > Stiri EXTERNE > Acreditare a securitatii pt. e-guvernarea din Malta

O prestigioasa acreditare a securitatii ISO 27001 primita de e-guvernarea din Malta

7 iulie 2011. Programul de e-guvernare Agentia de Tehnologie a Informatiei din Malta (MITA) a obtinut recent acreditarea internationala pentru conformitatea cu standardul ISO 27001 pentru securitatea informatiei. Recertificarea ISO 9001 a standardului calitatii ISO 9001 a fost si ea dobandita. Aceste standarde sunt considerate vitale pentru garantarea faptului ca Malta a implementat cele mai bune sisteme care permit clientilor guvernului – cetateni si mediu de afaceri – sa acceseze serviciile publice la cel mai inalt nivel al securitatii.

Serviciile esentiale MITA au fost acreditate cu standardul ISO 27001 in octombrie 2010, agentia ramanand angajata in demersul sau de a largi domeniul acestei certificari pentru a acoperi si celelalte zone ale afacerii. Acreditarea programului de e-guvernare este rezultatul extinderii domeniului de certificare.

Desi multi comentatori dau interpretari diferite e-guvernarii, iar diferite tari au adoptat diferite abordari, scopul ramane acelasi – de a furniza servicii guvernamentale printr-o prezenta online personalizata pentru nevoile clientilor mai degraba decat pentru confortul entitatilor publice. Aceasta interpretare plaseaza clientul in centrul procesului si este exact ceea ce se straduie MITA sa obtina construind o platforma de furnizare de servicii excelente de e-guvernare.

Hon Austin Gatt, ministrul infrastructurii, transporturilor si comunicatiilor, a declarat: “Urmand recunoasterii Maltei ca lider in privinta e-guvernarii la nivel european, sunt fericit ca programul a fost recunoscut acum prin certificarile acestor standarde internationale pentru calitate si pentru securitate.” In noiembrie anul trecut, raportul de benchmarking al Comisiei Europene a indicat Malta ca fiind pe primul loc din 32 de tari europene in privinta e-guvernarii.

Presedintele MITA, Claudio Grech, a precizat: “Stim ca cererea de servicii de e-guvernare depinde foarte mult de proportiile serviciilor publice disponibile online si de nivelul de incredere pe care il resimt utilizatorii atunci cand folosesc un astfel de serviciu. A fi acreditati de aceste standarde ISO aclamate international ofera utilizatorilor linistea necesara folosirii serviciilor de e-guvernare.”

MITA a primit acreditarea standardului ISO 9001 pentru prima oara in ianuarie 1999, iar pana in 2003 fiecare proces din cadrul organizatiei a fost certificat in privinta calitatii. Programul de e-guvernare a fost acreditat ISO 9001 pentru calitatea sa inca de la includerea in responsabilitatile MITA, in anul 2008.
sursa: www.independent.com.mt

› Acreditare a securitatii pt. e-guvernarea din Malta