22 mai 2012. ISO, cel mai mare producator de standarde internationale din lume, are o abordare inovatoare a documentului care face parte din viata multor organizatii – raportul anual.
Raportul Anual ISO 2011, are, de fapt, o abordare chiar provocatoare, debutand printr-o fraza socanta: “ISO…so what?” (“ISO…si ce daca?”).
Secretarul general ISO, Rob Steele, comenteaza:
“Un raport anual clasic isi concentreaza atentia asupra importantei unei organizatii si asupra a ceea ce face aceasta. Raportul anual ISO 2011 incearca ceva diferit, invitandu-l pe cititor: ‘Imagineaza-ti ca este deja 31 decembrie 2012 – ca sa fii de acord ca ISO a facut o treaba buna, ce ar fi trebuit sa faca pentru tine?'”
Pentru a oferi indicii despre potentialul standardelor ISO in beneficiul utilizatorilor, raportul anual nu se axeaza pe ce are de spus ISO despre sine, ci pe ce au avut de spus in 2011 o parte din clientii, partile interesate si utilizatorii standardelor ISO. Acestia provin atat din sectorul public, cat si din cel privat, iar unii dintre ei sunt chiar experti care participa la dezvoltarea standardelor ISO.
Punctele de vedere le apartin utilizatorilor si partilor interesate din unele organizatii mai mari sau mai mici, care desfasoara activitati extrem de variate in domenii ca: biometria, cablajele IT, cardurile inteligente, stomatologia, vanzarea cu amanuntul, constructiile, organizarea de evenimente, energia, electronicele, textilele si materialele, sectorul auto, spatial si aerospatial.
Raportul anual include si comentarii ale directorului general (2002-2011) al Biroului Natiunilor Unite de la Geneva, Elvetia, si ale directorului general al Organizatiei Mondiale a Comertului, care subliniaza importanta lucrarilor ISO si valoarea imensa a procesului deschis, transparent, cuprinzator si consensual de dezvoltare si publicare a standardelor ISO.
Rob Steele a adaugat: “Sper ca raportul anual ISO 2011 va fi o lectura antrenanta si va va face sa apreciati contributia pe care o aduc standardele internationale ISO la rezolvarea provocarilor pe care le are de infruntat comunitatea internationala.” (iso.org)