Home > Articole ISO > Reprezentantul managementului trebuie sa detina pozitia de “manager” ?

Reprezentantul managementului conform standardului ISO 9001

Examinand cerintele standardului ISO 9001, ne putem pune intrebarea daca reprezentantul managementului descris in Clauza 5.5.2 a standardului pentru managementul calitatii trebuie sa detina neaparat pozitia de “manager.”

Standardul ISO 9001 este destul de explicit in aceasta privinta, el stipuland “desemnati un membru al conducerii organizatiei” si indicand astfel ca, intr-adevar, este vorba despre cineva care ocupa pozitia de manager. Insa, daca vrem sa mergem mai departe, putem sa ne folosim simtul practic si experienta organizationala pentru a intelege rationamentul din spatele acestei cerinte a standardului ISO 9001, desi el nu este mentionat in mod explicit

In primul rand, persoana responsabila de dirijarea sistemului de management ISO (SMC ISO) trebuie sa aiba un nivel de autoritate destul de ridicat in cadrul organizatiei. Ea trebuie sa fie capabila sa ia decizii, sa utilizeze resursele si sa implementeze schimbari legate de SMC in organizatie fara a avea nevoie sa ceara permisiunea sau sa simta ca isi depaseste autoritatea. SMC ISO vine in contact direct cu numeroase aspecte dintr-o organizatie. Cineva care ocupa o pozitie inferioara nu va fi capabil sa implementeze si sa administreze eficient un SMC.

In al doilea rand, reprezentantul managementului ISO trebuie sa fie cineva care ocupa o pozitie sigura in organizatie, care simte ca ii poate spune oricand adevarul conducerii superioare. Adica cineva care ocupa un loc in conducerea superioara sau care se apropie de nivelul de management de varf. Cei care ocupa functii mai mici in organizatie nu se simt de obicei confortabil cand trebuie sa ii comunice adevarul conducerii superioare (din varii motive, frica, intimidare, stanjeneala). Un SMC ISO care nu beneficiaza de o comunicare deschisa cu conducerea superioara in privinta functionalitatii si eficacitatii sale nu va ii va aduce atat de multe avantaje organizatiei

In sfarsit, daca managementul de varf nu este dispus sa utilizeze o persoana cu autoritate si putere reala in organizatie drept reprezentatul sau ISO, ce ne spune acest lucru despre angajamentul sau fata de SMC? Astfel incat reprezentatul managementului ISO trebuie sa fie cel putin un manager, iar in organizatiile mai mari, este posibil ca el sa fie ales dintre cei care ocupa o pozitie si mai inalta in organizatie.

› Reprezentantul managementului trebuie sa detina pozitia de “manager” ?