Home > Articole ISO > Standardele ISO si depistarea cancerului de san

Cum contribuie standardele de calitate la depistarea cu succes a cancerului de san

Cancerul de san este cel mai comun cancer care afecteaza femeile, atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare.

In anul 2008 au existat in jur de 1,38 milioane de noi cazuri si 458000 de mii de decese cauzate de cancerul de san. Screeningul mamografic este singura metoda care s-a dovedit a fi eficienta in reducerea mortalitatii legate de cancerul mamar.

In conformitate cu Agentia internationala de cercetare in domeniul cancerului (IARC), in tarile cu venit mare pe cap de locuitor, unde acoperirea screening-ului ajunge la 70% din populatie, acesta metoda poate reduce mortalitatea cauzata de cancerul mamar cu 20-30% pentru femeile de peste 50 de ani.

Depistarea precoce a cancerului de san reprezinta una din cele mai bune metode de a imbuntati rata de supravietuire. Aceasta poate fi realizata folosind doua modalitati: cea manuala si cea utilizand screening-ul mamografic.

O mamograma reprezinta un examen radiologic al sanilor, pentru identificarea schimbarilor anormale. Rezultatele pot fi introduse direct in cadrul unui computer sub forma unei imagini digitale, gata pentru a fi analizata si interpretata de un radiologist.

ISO a dezvoltat un numar de standarde internationale pentru a sprijini domeniul imagisticii digitale, in mod particular standardul ISO 12052:2006, Informatica medicala – Imagistica digitala si medicina (DICOM), incuzand managementul datelor.

Standardul permite ca imaginile digitale si informatiile colaterale sa fie transferate si gestionate de o multitudine de sisteme IT si echipamente de imagistica medicala, provenind de la varii producatori, aflate in uz curent. Fara acest standard, operarea unui departament modern de radiologie nu ar fi posibila.

Domnul Kevin O’Donnel, unul din expertii din cadrul comitetului tehnic ISO care dezvolta si actualizeaza standardul ISO 12052, ofera mai multe explicatii:”Multumita standardului, imaginile digitale realizate pot fi citite de orice echipament. Formatul DICOM permite ca aceste imagini sa fie incarcate si vizualizate oriunde sunt luate. Posibilitatea compararii imaginilor curente cu cele luate anterior pentru a putea observa schimbarile si modificarile, sau lipsa acestora, este vitala pentru radiologisti si oncologisti.”

“Screening-ul mamografic este din ce in ce mai uzitat pentru a surprinde cancerul mamar in stadii incipiente iar numarul de imagini pe care un radiologist poate sa le observe azi ar fi imposibil de realizat utilizand vechile metode. Inregistrarea imaginilor digitale si interpretarea lor, realizata cu ajutorul ISO 12052, permite dezvoltarea mamografiei moderne.”

In mod similar, utilizarea standardului a facilitat gestionarea datelor in multe teste clinice, realizate in domeniul cancerului mamar.

In plus, schimbul cu succes al informatiilor permite usurarea vietii pacientilor. Imaginile DICOM pe medii de stocare precum compact dicurile, DVD-urlie sau memoriile portabile USB sunt utilizate de ani de zile pentru a oferi pacientilor copii fidele ale propriilor investigatii imagistice.

Aceste facilitati permit pacientilor sa ofere copii ale vechilor investigatii, in situatii precum mutarea intr-o noua locuinta sau in cazul in care opteaza pentru un nou centru de tratament, in situatia in care screening-ul depisteaza aparitia cancerului. In viitor, adaugirile recente facute standardului ISO 12052 vor permite schimbul de date DICOM prin intermediul web-ului sau tehnologiilor cloud.

Kevin O’Donnel a subliniat contributia importanta a standardului in cadrul diagnozei cancerului mamar:”DICOM este folosit in majoritatea institutiilor medicale din lume unde sunt derulate investigatii imagistice. Toate sistemele mamaografice produse azi sunt conforme standardului ISO 12052. Fiecare imagine luate este fie transmisa radiologistului utilizand un protocol al standardului DICOM sau, in clinicile mai vechi, sunt trimise unei imprimante care foloseste un protocol al standardului DICOM.” (dupa un comunicat de presa al ISO)

› Standardele ISO si depistarea cancerului de san